Šiemet sukanka 625 metai, kai istoriniuose šaltiniuose pirmą kartą buvo paminėtas leidimas abiejų Nemuno pusių gyventojams gaminti medienos gaminius. Tai įvyko 1379 metais, kurie laikomi medienos pramonės pradžia Lietuvoje. Be to, sukanka ir 425 metų jubiliejus, kai karalius Steponas Batoras Vilniaus amatininkams suteikė privilegiją steigti atskirą stalių cechą (1579 m.). Ši data yra baldų pramonės organizacinio formavimosi pradžia.

Tarptautinė jubiliejinė paroda "Baldai" vyks balandžio 22-25 dienomis. Joje dalyvauja daugiau kaip 150 bendrovių iš 9 pasaulio šalių. Aktyviausi yra Lietuvos baldininkai - šiemet parodoje savo naujausius gaminius pristato 77 įmonės, iš jų visi pagrindiniai šalies lyderiai ir baldų įmones valdančios grupės - koncernas SBA, "Libros grupė", "Vakarų medienos grupė", "Baltijos baldų grupė". Nemažai smulkių baldų įmonių parodoje dalyvauja pirmą kartą. Iš naujokų paminėti "Baldora", "Originalūs projektai", "Palangos mediena", "Plungės baldai", "Vildeta" ir kitos įmonės.

"Baldai" išaugo iš pirmąkart 1995 metais parodoje "Jūsų namai" surengtos nedidelės lietuviškų baldų ekspozicijos, kurioje prisistatė 22 baldų gamintojai, po metų jau buvo surengta savarankiška paroda "Lietuviški baldai". Tuomet pirmą kartą buvo surengtas ir "Gražiausios ekspozicijos ir geriausių lietuviškų baldų" konkursas. Pirmoji baldų paroda užėmė 1,5 tūkst. kv. metrų plotą, o dabar ekspozicijos įrengtos 8,5 kv. metrų plote.

Nepaisant nedidelių pirmųjų parodų, dėmesys baldams buvo labai didelis - jau pirmosiose parodose apsilankė apie 22 tūkst. lankytojų, pernai jų skaičius persvėrė 35 tūkst., o šiemet tikimasi sulaukti 40-45 tūkst. svečių.

"Jaučiame didelį ambasadų Lietuvoje susidomėjimą, į parodą atvyksta įvairių NVS šalių, Italijos, Švedijos, Vokietijos ir kitos užsienio delegacijos", - sakė "Litexpo" generalinis direktorius Aloyzas Tarvydas.

Pasak parodos organizatorių, Lietuvos medienos pramonė ir baldai yra ne tik vienas iš svarbiausių ūkio ir eksporto sektorių, bet ir stipri savo idėjomis bei dizainu.

Trečią kartą parodoje vyks "Autorinių baldų dizaino" konkursas, kurio pagrindinis tikslas - skatinti originalias baldų dizaino idėjas ir baldų kūrėjų bei gamintojų bendradarbiavimą. Konkurse originalius projektus pristatys aukštųjų dailės mokyklų studentai bei nestandartinių baldų projektuotojai ir gamintojai.

Medienos pramonės įmonių asociacija "Lietuvos mediena" apdovanos ir baldų gamintojus už įvairius 2003 metų pasiekimus. Prizai bus įteikti daugiausiai baldų pagaminusioms, pardavusioms, eksportavusioms, daugiausiai naujų darbo vietų įsteigusioms, sparčiausiai augusioms bei stabiliausiai dirbusioms bendrovėms. Iš viso bus apdovanotos 24 Lietuvos baldų įmonės. Apdovanojimus numatoma įteikti ketvirtadienį 12 val. "Lietuvos medienos" organizuojamoje konferencijoje "Lietuvos baldų pramonei 425 metai".

Lietuvos medienos, baldų ir popieriaus pramonė 2003 metais iš viso pardavė produkcijos už 2,5 mlrd. litų, iš jos eksportas sudarė 2,2 mlrd. litų. Vien "Lietuvos medienos" asociacijos įmonių grupės, kuriai priklauso 108 didžiausios baldų ir jų dirbinių įmonės, pardavimai pernai sudarė 1,9 mlrd. litų. Šiemet prognozuojamas maždaug 25 proc. augimas.

Pernai baldų ir jų detalių eksportas, palyginti su 2002 metais, išaugo 35 proc., medienos prekių - 21 proc. Prognozuojama, kad Lietuvos baldų sektorius dar turi galimybių augti po 35 proc. mažiausiai trejus metus.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją