Rekomenduojame iš pradžių pabandyti išnaikinti karpas įprastais liaudiškais metodais, o jau tik kraštutiniu atveju griebtis rimtesnių, chirurginių priemonių, nes po jų neretai lieka randų, kurie gali ir visai neišnykti.

* Karpas panaikins ugniažolės (reikia išspausti geltonojo stiebelio skysčio ant karpos), tačiau jų reikės palaukti iki vasaros.

* Pavienes ir nedideles karputes gydyti padeda raudono šermukšnio uogos (jų patariama uždėti nakčiai arba iš jų paruošti stipraus nuoviro kompresą).

* Karpų galima atsikratyti naudojant stiprius aviečių nuoviro kompresus, sutrintas rugiagėlių sėklas, sumaišytas su nesūdytu sviestu, ugniažolių sultis.

* Stiprus kiečio nuoviras (50 g stiklinei vandens, virti 10 min.) vartojamas kaip pavilgas.

* Gerai naikina karpas kiaulpienių sultys. Reikia tepti kasdien po 2-3 kartus per dieną. Gydymo kursas – savaitė.

* Karpas galima šalinti šviežiomis česnakų sultimis arba česnako košelės ir sviesto mišiniu.

* Jeigu sutrintų putino uogų masę kasdien užtepsite ant karpų ir aprišite 2-3 val., tai jas panaikinsite per 6-7 dienas.

* 2 valgomus šaukštus melisos žolės užpilkite 2 stiklinėmis verdančio vandens ir laikykite 2 val., perkoškite. Gerkite po 50 ml 3-4 kartus per dieną, prieš valgį.

* Susmulkinkite česnaką, sumaišykite su lydytais kiaulės taukais. Patepkite medžiagos skiautę ir užriškite ant karpos. Kasdien keiskite.

* Kasdien karpą patrinkite šviežių rūgščių obuolių sultimis. Karpa iš lėto mažės, patamsės ir po kokių 10 dienų išnyks.

* Gluosnio medienos dervą sumaišykite su actu iki vientisos masės, ja tepkite karpas, kol šios išdžius ir nukris.

* 10 valg. šaukštų (apie 200 g) pelyno žolės užpilkite stikline verdančio vandens ir kaitinkite 20 min. ant silpnos ugnies ar vandens vonelėje. Indą įsukite į audinį, palaikykite 2 val. šiltai, po to nukoškite. Užpilu tepkite karpas po keletą kartų per dieną.

Gali padėti ir saviįtaiga – anot močiučių, jei labai patikėsi gydymo būdu, kad ir žiogo įkandimu, karpos tikrai išnyks...