Šviestuvų rūšys

Kabantys šviestuvai

Kabantys šviestuvai paprastai įrengiami kambario viduryje. Jei nebus kitokios rūšies apšvietimo, kambarys atrodys nykus kaip tardymo izoliatorius. Jie puikiai atlieka bendrojo apšvietimo funkciją, tačiau juos daug geriau derinti su kitais šviestuvais.

Sietynai ir liustros paprastai sukuria horizontaliai krintančius šešėlius ir skleidžia gana blausią šviesą. Gerai, jei patraukiant žemyn ar pakeliant aukštyn galima lengvai reguliuoti jų kabėjimo aukštį. Kabantys šviestuvai būna įvairiausių stilių – nuo populiarių su popieriniais gaubtais iki žėrinčių sietynų.

Sieniniai šviestuvai

Terminas “sieniniai šviestuvai” tinka apibūdinti visiems ant sienos tvirtinamiems šviestuvams. Jie padeda švelniai išsklaidyti šviesą kambaryje ir yra dar vienas puikus bendrojo apšvietimo šaltinis. Labiausiai tinka prieškambariams ir svetainėms.

Šviestuvai, nukreipti į viršų

Jų šviesos šaltinis nukreiptas į viršų. Atsimušusi į lubas šviesa išsisklaido ir tampa švelni. Labiausiai tinka kambariuose, kuriuose lubos nudažytos baltai ar šviesiu atspalviu. Jie tinka studijai, darbo kambariui, kadangi į viršų nukreipta šviesa nesukelia atspindžių.

Įrenkite juos svetainėje virš sofų ar kitų didelių baldų. Galite pastatyti poromis kambarių kampuose. Tinkamiausias lemputės aukštis – akių lygyje ar truputį aukščiau.

Šviestuvai, nukreipti į apačią

Jie nukreipia ryškų šviesos pluoštą į žemiau esantį paviršių. Paprastai jie montuojami į lubas, o apšvietimo kampą galima reguliuoti, nukreipti norima linkme. Jie tinka tiek senoviniu stiliumi dvelkiančiuose, tiek moderniuose namuose, tačiau kartais žmonės tiesiog nenori gręžti lubų ir gadinti tinko ar autentiškų lubų.

Jei naudosite tik šios rūšies apšvietimą, galite gauti gana niūrų efektą, o įmontuoti eilėmis gali priminti parduotuvę.

Įleidžiami šviestuvai

Tai puikus šviesos šaltinis. Dažniausiai jie įrengiami, “įstatomi” lubose – kartais matyti tik sidabrinis atspindys, tačiau skleidžiama puiki, maloni šviesa.

Šviestuvai su nematoma lempute

Lemputė yra uždengta, nematoma, ją gaubia šviestuvo paviršius. Dažniausiai tvirtinama prie lubų.

Standartiniai šviestuvai

Tai aukšti, lengvi, ant žemės statomi šviestuvai tvirtu pagrindu. Jie skleidžia šviesą į viršų, į apačią ir į šonus.

Elektros instaliacijos

Kai galvojate, kokias elektros instaliacijas pasirinkti, jau turite žinoti, kokio apšvietimo norite. Kur jas įrengsite? Ar jos bus paslėptos, ar matomos? Pasidarę apšvietimo planą, pasikonsultuokite su specialistu.

Pagalvokite, kokią atmosferą norite suteikti kambariui. Ar jūsų stilius ultramodernus ir minimalistinis? O gal atspindi kurią nors epochą? Greičiausiai jis turi abiejų stilių bruožų.

Subtiliai parinkti ir prie kitų priderinti žibintuvėlių tipo šviestuvai gali derėti ir Viktorijos stiliaus namuose. Tačiau tikrai neverta įmontuoti šviestuvo į puošnias lubas, o modernus chromo ir plieno šviestuvas atrodys visiškai nederantis prie puošnios rožės dekoracijos, puošiančios Viktorijos epochos stiliaus lubas.

Lemputės

Jų pasirinkimas – toks didelis, kad gali tikrai išmušti iš vėžių. Štai informacija, kokiam tikslui kokias lemputes pasirinkti. Svarbiausia – niekada neįsukite stipresnės lemputės, nei patariama. Pirkite šviestuvus, į kuriuos leidžiama įsukti kuo stipresnes lemputes, o tada šviesą reguliuokite apšvietimo reguliatoriumi (dimeriu).

Volframo lemputės

Tai – įprastos namuose naudojamos lemputės. Jos buvo išrastos prieš 100 metų, tačiau jų dizainas nuo to laiko beveik nepakito (tik vietoj anglies naudojamas kaitinimo siūlas)

Charakteristika:

- lengva, šilta, gelsva šviesa;
būna permatomų, perlų, sidabro spalvos, spalvotų. Permatomą lemputę pirkite, jei ji bus matoma (pvz., sietyne);

- sukuria jaukią, šiltą, intymią atmosferą;

- privalumai: lemputės gana pigios, visur parduodamos. Joms nereikia transformatorių ir papildomos įrangos;

- trūkumai: venkite spalvotų lempučių, nebent turite specialių tikslų. Jei lemputė per stipri, gali apsvilti popierinis gaubtas. Tai labai pavojinga. Kai volrfamo lemputės pradeda juoduoti, vadinasi, tuoj perdegs siūlelis ir lemputė sprogs.

Halogeninės lemputės

Jos skleidžia baltesnę, grynesnę šviesą nei įprastos volframo lemputės. Perdega daug didesniame karštyje, ir, kad atlaikytų temperatūrą, turi būti dengtos kvarcu (geriau nei stiklu).

Charakteristika:

- būna silpnos ir vidutinio stiprumo. Privalo turėti 12 voltų įtampos transformatorių;

- idealiai tinka į viršų nukreiptiems šviestuvams;

- privalumai: ekonomiškos. Kartais lemputės gali būti naudojamos be transformatorių, tačiau prieš darant pasitarkite su elektriku.

- trūkumai: brangu jas pakeisti.

Fluorescencinė šviesa

Šios rūšies šviesa turi nelabai gerą įvaizdį, kadangi dažnai siejama su fabrikų ir biurų apšvietimu. Tačiau technologijos pažengė į priekį ir pagausėjo prekių asortimentas – nuo kompaktiškų fluorescencinių vamzdelių iki įprastai atrodančių lempučių.

Charakteristika:

- fluorescenciniai vamzdeliai idealiai tinka virtuvėje;

- privalumai: ekonomiškos. Gali būti naudojamos vidutinę įtampą toleruojančiuose įrenginiuose;

- trūkumai: nenaudojamos su apšvietimo reguliatoriais. Geriau rinktis raitytų formų vamzdelius nei lygius, nes tuomet geriau paskirstoma šviesa.

Energijos taupymas

Štai keli paprasti patarimai, kurie padės sumažinti sąskaitas už elektrą:

- išeidami iš kambario, įpraskite užgesinti šviesas;

- įprastas lemputes pakeiskite silpnomis – ypač tose patalpose, kur šviesa būna įjungta ilgą laiką (4 ir daugiau valandų). Šios lemputės yra brangesnės, tačiau laikui bėgant jos padės sutaupyti. Jų galima nusipirkti įvairiausių formų ir dydžių, tačiau kai kurios negali būti naudojamos su apšvietimo reguliatoriais.

- kompaktiškos fluorescencinės lempos sunaudoja ketvirtadaliu mažiau energijos nei įprastos. Be to, jas naudosite 13 kartų ilgiau.

- Jau imtasi instaliuoti tokias apšvietimo sistemas, kurios reaguoja į judesį. Šviesos pačios įsijungia, kai įeinate į kambarį, ir išsijungia, kai išeinate. Tiesa, tai brangus dalykas.

Akinanti šviesa

Prisiminkite paskutinį kartą, kai buvote apakinti automobilio šviesų. Juk nebuvo malonu? Akinanti šviesa būna dviejų rūšių – tiesioginė ir netiesioginė. Tiesioginė būtų tuomet, jei žiūrėtumėte tiesiai į lemputę. Netiesioginė šviesa yra minėtosios šviesos atspindžiai televizoriaus, kompiuterio ekrane ar net ant lygių blizgių paviršių. Išdėstykite šviestuvus taip, kad nereikėtų žiūrėti tiesiai į lemputę. Kabančių lempų nekabinkite akių lygyje.

Be elektriko pagalbos

Apšvietimą žmonės dažniausiai linkę patikėti šios srities specialistams. Mus dažnai gąsdina tokie terminai kaip “transformatoriai” ar “reflektoriai”; be to, elektrikai ir ne specialistai tas pačias sąvokas vadina skirtingais žodžiais. Tačiau nemažai šviestuvų galite puikiai įsirengti patys, jei tik turėsite bendrą supratimą apie elektrą.

Visada perskaitykite instrukcijas. Jei kas neaišku, pasikonsultuokite su kvalifikuotu elektriku.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją