Šią sutartį šalies vadovė aptarė Vilniuje susitikusi su JAV Kongreso delegacija.

"Aptariant naująją JAV ir Rusijos "Start" sutartį dėl branduolinės ginkluotės sumažinimo, Lietuvos vadovė pabrėžė, jog tai svarbus susitarimas, kuris simbolizuoja atsakinga partnerystę, didina skaidrumą ir skatina tarptautinį pasitikėjimą", - pranešė prezidentės spaudos tarnyba.

Sutartis turėtų įsigalioti šeštadienį, kai Miunchene JAV ir Rusijos užsienio reikalų ministrai apsikeis ratifikavimo raštais.

Sutartis buvo pasirašyta Prahoje 2010 metų balandžio 8 dieną ir atspindi šalių ketinimus per septynerius metus sumažinti savo strateginę puolamąją ginkluotę iki nustatyto šiuo dokumentu lygio - dislokuotų tarpžemyninių balistinių raketų (TBR), povandeninių laivų balistinių raketų (PLBR) ir dislokuotų sunkiųjų bombonešių (SB) - iki 700 vienetų, dislokuotų ir nedislokuotų TBR, PLBR ir SB paleidimo įrenginių - iki 800 vienetų, dislokuotų TBR, PLBR ir SB kovinių užtaisų - iki 1 550 vienetų.

Pernai rugsėjį D.Grybauskaitė pareiškė, kad Jungtinių Valstijų ir Rusijos derybos dėl nusiginklavimo galėjo neatitikti Baltijos šalių regiono interesų. Taip ji aiškino savo sprendimą nevykti į susitikimą su Baracku Obama Prahoje pernai pavasarį. B.Obamos susitikimas su Vidurio ir Rytų Europos lyderiais surengtas tuo pat metu, kai jis pasirašė minėtą START sutartį.

"Tai buvo surišta su derybomis tarp JAV ir Rusijos dėl nusiginklavimo pasaulyje ir tame tarpe Europoje. Matydama, kad tai gali neatitikti bent jau Rytų Europos ir Baltijos šalių regiono interesų, aš nenorėjau gerti šampaną už tokią perspektyvą", - 2010 metų rugsėjį sakė D.Grybauskaitė. Tačiau tuomet START sutarties ji neminėjo.