Mindaugas Kazlauskas, „RE/MAX Capital“ vadovas, sako, kad šiuo metu šildymas kai kuriuose butuose kainuoja 10-13 Lt už kv. m. Tokiu atveju 50 kv. m buto šeimininkams tenka už šilumą mokėti apie 500-650 Lt per mėnesį.

„Dabar nuomininkui ar pirkėjui apžiūrint būstą, jei ne pirmas, tai antras klausimas būna apie šildymo išlaidas. Ir ypač šiemet tai tapo labai svarbu. Ypač nuomininkai stipriai derasi dėl nuomos kainos“, - sako Marius Čiulada, „Ober -Haus“ Senamiesčio biuro vadovas.

„Kai sąskaita už šildymą siekia 600-700 Lt, tai jau absurdas“, - sako M.Kazlauskas. Jis pastebi, kad vis daugiau norinčių įsigyti taupų būstą. Anot jo, panašias charakteristikas turinčių butų kaina gali skirtis 10-15 proc., jei šildymo sąskaitos labai didelės.

Panašios nuomonės laikosi ir M. Čiulada. Jo teigimu, dideles šildymo sąskaitas gaunantis buto savininkas gali tikėtis parduoti būstą dešimtadaliu pigiau, nei panašaus buto šeimininkas, šildymui išleidžiantis mažiau.

„Labai tiksliai pasakyti, kiek turi įtakos pardavimo kainai – dar per anksti. Dar tik antra tokia šalta žiema. Tačiau jau dabar aiškiai matyti, kad daug didesnę paklausą turi butai su autonominiu šildymu. O centrinis šildymas neigiamai veikia tiek pardavimo, tiek nuomos kainas“, - aiškina M. Čiulada. Jo teigimu, pirkėjams taip pat svarbu, ar name įkurta bendrija.

„Bendrijos, kuo toliau, tuo labiau laimi, yra patrauklesnės ir geidžiamesnės pirkėjų. Ir ta tendencija tik didės. Dabar, apžiūrėjus butą, ne tiek dėmesio kreipiama į interjerą, kiek į tai, ar yra bendrija, kokios šildymo sąskaitos. Nes vienas daugiabutis tam pačiam mikrorajone gali gauti didesnes, kitas mažesnes šildymo sąskaitas“, - sako M. Čiulada.

Tačiau pirkėjo sprendimus gali nulemti ir ne tik ekonomiškas būsto išlaikymas. Anot M.Kazlausko, jei butas patogioje vietoje, šalia reikiamų vaikų darželių ar mokyklų, jis gali būti sėkmingai parduotas ir su didelėmis šildymo sąskaitomis.

„Žmonės vadovaujasi ir emocijomis. Jei būstas arti darbo, labai patinka, vaikų darželis arti ir pan., tada šildymas ne tiek svarbu“, - sako brokeris.

Primename, kad šalies gyventojai už gruodį gavo iki dviejų su pusę karto didesnes šildymo sąskaitas nei lapkritį. Už sausį bent jau Vilniuje, anot „Vilniaus energijos”, jos turėtų būti iki 30 proc. mažesnės.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją