Apie dvikalbių užrašų problemą Vilniaus ir Šalčininkų rajonuose DELFI rašė jau ne kartą.

Valstybinės kalbos inspekcijos viršininkas Donatas Smalinskas yra pripažinęs, kad nors su nelietuviškais gatvių pavadinimais minėtuose rajonuose kovojama jau ketverius metus, kova rezultatų nedavė: lentelės ne tik kad nenuimtos, bet jų dar ir daugėja. Maža to, Lietuvoje kursuoja autobusai, vežantys į „Wilno“ (Vilnių - DELFI).

Meras nepasiekiamas, administracijos direktorius pozicijos nekeičia

Kaip savivaldybė ketina elgtis toliau, DELFI bandė paklausti Šalčininkų rajono mero Zdislavo Palevičiaus. Pasirodo, jis – ypatingo užimtumo asmuo. Vieną dieną jis su DELFI negalėjo kalbėtis, nes pats vairavo automobilį ir vyko į susitikimą su rinkėjais. Kitas dvi dienas jis į mobiliojo telefono skambučius neatsakė visai. Sujungti su meru negalėjo ir savivaldybės darbuotoja – esą Z. Palevičius arba posėdžiauja, arba yra išvykęs į seniūnijas.

„Mūsų pozicija nesikeičia, o užrašai kol kas yra. Užrašai, buvę ant savivaldybės ir jai priklausančių įstaigų pastatų, praėjusiais metais nuimti, o ant gyventojų pastatų kol kas likę. Toliau tęsiasi teismai“, - sakė Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos direktorius Boleslavas Daškevičius.

B. Daškevičius kartą jau sumokėjo 450 Lt baudą už Valstybinės kalbos inspekcijos pareigūnų nurodymų nevykdymą. Pasak pareigūno, kita bauda jam skirta, kai Dieveniškėse keletas gyventojų ant savo namų išsikabino užrašus lietuvių ir lenkų kalbomis. Gautą 1200 Lt baudą B. Daškevičius apskundė teismui, procesas tebesitęsia.

Vykdyti teismo sprendimą ir nuimti lenteles su nelietuviškais gatvių pavadinimais Šalčininkų rajone B. Daškevičiaus reikalavo ir anstoliai.

Lenkiškų užrašų nestinga ir Vilniaus r.

Panaši situacija ir Vilniaus rajone. Čia lenkiškai jau seniai žymimos gyvenviečių gatvės, autobusų maršrutai, ėmė rastis ir kaimų pavadinimų. Vilniaus rajono savivaldybės pastate, esančiame Rinktinės gatvėje Vilniuje, darbuotojų pareigos taip pat papildomai nurodomos lenkų kalba. Lenkų kalba nurodomas ir savivaldybės pavadinimas.

Valstybinės kalbos inspekcijos atstovai teigia, kad lenkiški užrašai yra nenuimami tyčia, nors ir pažeidžia Valstybinės kalbos įstatymą. Tuo metu Vilniaus r. savivaldybės administracijos direktorė Liucina Kotlovska DELFI yra sakiusi, kad užrašų savivaldybė nenusiima dėl to, kad jie reikalingi gyventojams.

„Taip, Valstybinės kalbos įstatyme parašyta, kad viešieji užrašai turi būti lietuvių kalba, bet jie ir yra lietuvių kalba, tik šalia yra ir lenkų kalbos užrašai. Niekam iki šiol tai neužkliuvo, kalbant būtent apie užrašus Vilniaus r. savivaldybės pastate. Pats inspekcijos viršininkas buvo kelis kartus pas mane atėjęs, tačiau jokių pastabų dėl šių užrašų man neišsakė. Jeigu gyventojams to reikia ir jie nori šitų užrašų, tai kam jie trukdo?“ - sakė L. Kotlovska.