Nutraukimo priežastis – sostinės darželių ir mokyklų priežiūros bei šilumos tiekimas. Siūloma surengti naują konkursą – esą savivaldybės sandoris niekinis ir negaliojantis.

Vilniaus meras tikina, kad viskas padaryta pagal įstatymus.

Praėjusį rudenį Vilniaus savivaldybė paskelbė konkursą apie pustrečio šimto miesto darželių ir mokyklų pastatams prižiūrėti ir šilumai bei karštam vandeniui tiekti. Trejiems metams 122 mlm. litų vertės sutartis su laimėjusia bendrove „City Service“ pasirašyta lapkritį. Tačiau dar konkursui tebevykstant keletas miesto tarybos deputatų, tarp jų ir dabartinis Vilniaus meras Raimundas Alekna, šį konkursą apskundė Viešųjų pirkimų tarnybai dėl galimų įstatymo pažeidimų ir esą neskaidrių sandorių.

„Pagrindinis priekaištas ir buvo apie tai, kad neteisingai yra skaičiuojama šilumos kaina“, – sakė Viešųjų pirkimų tarnybos atstovė spaudai Aušra Pocienė.

Mat į šilumos kainą, kuri skaičiuojama pagal skaitiklius, yra įtrauktos ir visų mokyklų bei darželių eksploatacinės išlaidos, neišskiriant, kiek jos kainuotų konkrečiam darželiui ar mokyklai.

„Juk vienas darželis yra senesnis, kitas naujesnis ir ta eksploatacija jų yra skirtinga ir kainuoja skirtingai“, – pažymėjo A. Pocienė.

Patikrinusi miesto tarybos narių skundą Viešųjų pirkimų tarnyba nustatė ir daugiau pažeidimų, o būtent: konkurso dalyviams kelti kvalifikacijos reikalavimai dirbtinai ribojo konkurenciją, neužtikrino skaidrumo, o kadangi pažeidimų rasta ir pirkimo procedūrose, tai sandoris, pasak Viešųjų pirkimų tarnybos, yra niekinis ir negaliojantis, todėl reikia rengti naują konkursą.

Tačiau Vilniaus meras dabar jau sako, kad organizuojant viešuosius pirkimus viskas padaryta pagal įstatymus.

„Kaip mane patikino, konkurso organizavimo metu buvo nuolatinai konsultuojamasi su Viešųjų pirkimų tarnyba ir jie esminių pastabų neturėjo. O jeigu kažkokios nuomonės išsiskiria, tai yra teismai, gali vieni kitus apskųst teisme, ir gali ieškot tos teisybės teisme“, – žurnalistams sakė Vilniaus meras Raimundas Alekna.

Pasak „City Service“ darbuotojų kreiptis į teismus kol kas jie neketina.

„Mes tikime, kad konkursas buvo skaidrus ir mūsų interesai yra toliau dirbti šitame versle“, – teigė „City Service“ atstovas ryšiams su visuomene Vilius Mackonis.

Jei sutartis nebus nutraukta, gindama viešąjį interesą Viešųjų pirkimų tarnyba turi teisę kreiptis į teismą.