Tiesa, teismo nuosprendį R. Žilinskas dar galės apskųsti Lietuvos Aukščiausiajam Teismui (LAT), tačiau ar jo vykdymas bus sustabdytas, kasacinės instancijos teismas turėtų spręsti atskira nutartimi.

Apeliacine tvarka jau antrą kartą baudžiamąją bylą išnagrinėjęs teismas nusprendė, kad R. Žilinskas įžeidė jį bei jo draugą Marką Gurskį sulaikiusius policijos pareigūnus ir už tai jam skyrė 30 MGL (3 900 Lt) baudą.

Kaip pabrėžė teisėjų kolegijai pirmininkaujanti teisėja Virginija Pakalnytė-Tamošiūnaitė, R. Žilinsko veiksmuose buvo Baudžiamojo kodekso 290 straipsnyje numatyta sudėtis. Vilniaus miesto pirmos apylinkės teismas buvusį Žinių vedėją buvo išteisinęs.

„Visi byloje nukentėjusieji policijos pareigūnai nurodė, kad R. Žilinskas vartojo necenzūrinius, įžeidžiančius žodžius, dėl ko jie buvo įžeisti“, – pagrindinį motyvą, kodėl politikas buvo pripažintas kaltu, nurodė teismas.

Tiesa, teismas nusprendė, kad R. Žilinskas ir M. Gurskis nebuvo bendrininkai, todėl iš kaltinimo pašalino aplinkybę dėl veikimo bendrininkų grupėje.

Skirdamas bausmę teismas atsižvelgė į R. Žilinsko asmenybę, pabrėžė, kad anksčiau jis nebuvo teistas, tačiau iki pareigūnų įžeidimo buvo baustas administracine tvarka.

„Teismas taip pat atsižvelgė, kad įstatymas padarytą nusikalstamą veiką priskiria prie nesunkių nusikaltimų“, – teisėjų kolegija parlamentarui skyrė švelnesnę nei sankcijos vidurkyje numatytą bausmę.

R. Žilinskas: nuosprendis yra nelogiškas

Teismo nuosprendžio paskelbime R. Žilinskas nedalyvavo, tačiau po posėdžio DELFI telefonu pareiškė, kad nesutinka su apkaltinamuoju nuosprendžiu ir jį tikrai skųs kasacine tvarka.

„Su teismo nuosprendžiu nesutinku, nes jis nelogiškas, absurdiškas“, – įsiteisėjusiu nuosprendžiu piktinosi R. Žilinskas. Jis teigė, kad savarankiškai nesikreips į Vyriausiąją rinkimų komisiją dėl mandato panaikinimo.

Pasak jo, surengus apkaltos procesą Seimas turėtų kreiptis į Konstitucinį Teismą. „Jis turės atsakyti, ar sulaužiau Seimo nario priesaiką“, – teigė R. Žilinskas.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto (TTK) pirmininkas Stasys Šedbaras sakė, kad po nuosprendžio R. Žilinskui paskelbimo apkaltos procesas parlamente prasideda automatiškai.

„Statute įtvirtinta, kad Seimo vadovybė, gavusi įsiteisėjusį teismo nuosprendį, privalo nedelsiant supažindinti Seimo narius, ir šitas klausimas turi būti, populiariai sakant, automatiškai traukiamas į darbotvarkę ir pradedama apkaltos procedūra. Matyt, bus registruojamas nutarimas, čia jokios specialiosios komisijos nenumatyta, nes nieko nereikia tirti - yra įsiteisėjęs teismo nuosprendis", - procedūras BNS aiškino Seimo TTK vadovas.

Prokurorė: pagaliau teismas išgirdo mūsų argumentus

Valstybės kaltinimą palaikanti Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorė Lilija Balaišienė parlamentarui siūlė skirti 65 MGL (8 450 Lt) baudą.

„Pagaliau prokuratūros argumentai buvo išgirsti, manau, kad teismo nuosprendis yra pagrįstas ir teisėtas“, – po nuosprendžio paskelbimo žurnalistams sakė prokurorė, pažymėjusi, kad teismo verdiktas įsiteisėjo nuo jo paskelbimo.

Pasak L. Balaišienės, Seimo narys savo veiksmais siekė sumenkinti moralinį pareigūnų autoritetą – byloje nukentėjusiaisiais pripažinti policininkai prisipažino, kad tokie R. Žilinsko pasisakymai juos įžeidė.

Vilniaus apygardos teismas R. Žilinsko bylą nagrinėjo jau antrą kartą - Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) praėjusių metų pabaigoje patenkino prokuratūros skundą – tada teismas nurodė bylą nagrinėti iš naujo apeliacine tvarka. Pasak LAT, M. Gurskio ir R. Žilinsko veiksmai prie taksi automobilio buvo panašūs, kai jie pareigūnus išvadino „mentais, gaidžiais, pederastais ir kvailiais“, todėl R. Žilinskui buvo paskirtas neteisėtas išteisinamasis nuosprendis.

Į LAT prokuratūra kreipėsi, kai Seime negavo leidimo R. Žilinską patraukti administracinėn atsakomybėn. M. Gurskiui buvo skirta 40 MGL (5 200 Lt) bauda, be to, jam taip pat buvo iškelta administracinė byla (vėliau teismas dėl senaties ją nutraukė).

Generalinė prokuratūra siekė, kad R. Žilinskui nutraukta byla bytų perduota iš naujo nagrinėti Vilniaus apygardos teismui, nes būtent šio teismo teisėjai esą netinkamai taikė baudžiamąjį įstatymą ir parlamentarui bei M. Gurskiui iškeltą baudžiamąją bylą.

Kaltinimai R. Žilinskui ir M. Gurskiui yra susiję su įvykiais dar 2007 m. gruodžio 4-ąją, kai paryčiais tuometinis LNK „Žinių“ vedėjas R. Žilinskas ir M. Gurskis įsivėlė į konfliktą su taksistu, o vėliau – su policininkais.

Ankstų rytą taksi atvažiavę iš „Amatininkų užeigos“ į Antakalnį, vyrai atsisakė sumokėti 47 litų už kelionę, ėmė užgaulioti vairuotoją. Be to, vienas iš keleivių salone išliejo alkoholio, todėl vairuotojas neblaivius keleivius atsisakė vežti iki maršruto pabaigos.

„Čia mes ponai, veši ten, kur mes norėsime“, – taksisto teigimu, taip kalbėję R. Žilinskas ir M. Gurskis dar grasino, jog „aš daugiau nedirbsiu“.

Taksistas neapsikentęs iškvietė policiją, keleiviai tada norėjo pabėgti, bet nesėkmingai. Atvykus policijos ekipažui vyrai ir toliau nenurimo – R. Žilinskas esą puolė taksistą, o kai šį sustabdė pareigūnai, kibo jiems į atlapus.

„Pareigūnai klausė R. Žilinsko, kodėl šis pyksta, tačiau jis nieko negalėjo pasakyti“, - taksistas sakė, kad dabartinis Seimo narys policininkus išvadino „pederastais ir asilais“.

Kaip R. Žilinskas ir M. Gurskis buvo nuvežti į policijos komisariatą, jie atsisakė pūsti į alkoholio matuoklį. R. Žilinsko girtumas buvo tikrinamas Vilniaus priklausomybės ligų centre – kraujyje buvo rasta 2,48 promilės alkoholio. Vėliau jis su draugu buvo nuvežti į areštinę, čia R. Žilinskas savo bičiulį M. Gurskį vadino Saule, o šis R. Žilinską – Rokenrolu.

Policijos pareigūnai ikiteisminio tyrimo metu nurodė, kad R. Žilinskas ir M. Gurskis ne kartą juos išvadino „pederastais, gaidžiais, asilais“ ir siūlė „čiulpti“. „Iš jų lūpų sklido vien keiksmažodžiai“, – pabrėžė vienas pareigūnų.