Pasak Berkeley universiteto profesoriaus Johno Kihlstromo, hipnotizuotojas nehipnotizuoja žmogaus: „Jis yra tarsi mokytojas ar instruktorius, kurio darbas – padėti žmogui tapti užhipnotizuotu“. Nors hipnozė dažnai apibūdinama kaip panaši į miegą transo būsena, ji geriau apibrėžiama kaip būsena, kuriai būdingas sutelktas dėmesys, padidėjęs pasidavimas įtaigai ir ryškios fantazijos.

Kokį poveikį turi hipnozė?

Hipnozės patirtis skirtingiems žmonėms gali būti labai įvairi. Kai kurie žmonės, buvę užhipnotizuoti, pasakoja apie ypatingą atsipalaidavimo jausmą, kiti jaučia, kad jų veiksmai vyksta nepriklausomai nuo jų sąmoningo noro. Dar kiti visiškai suvokia, kas vyksta, ir sugeba palaikyti pokalbį hipnozės būsenoje.

Mokslininko Ernesto Hilgardo atlikti eksperimentai parodė, kaip hipnozė gali būti naudojama pojūčiams pakeisti. Įteigus užhipnotizuotam individui, kad jis nejus rankos skausmo, jo ranka būdavo įmerkiama į ledo šaltumo vandenį. Nors neužhipnotizuoti žmonės turėdavo ištraukti ranką po kelių sekundžių dėl nepakeliamo skausmo, užhipnotizuotieji galėjo laikyti ranką vandenyje kelias minutes, nejusdami skausmo.

Kam gali būti naudojama hipnozė?

Tai tik keli iš galimų hipnozės pritaikymo atvejų:

* Chroniško skausmo gydymas, tokio kaip reumatinis artritas.
* Gimdymo skausmų mažinimas.
* Silpnaprotystės simptomų mažinimas.
* Hipnoterapija gali būti labai naudinga esant tam tikriems ADHD simptomams.
* Pykinimo ir vėmimo mažinimui vėžiu sergantiems pacientams, kuriems taikoma chemoterapija.
* Skausmo kontrolei odontologinių procedūrų metu.
* Odos būklės gerinimui, taip pat esant karpoms ir psoriazei.
* Dirglaus žarnyno simptomų mažinimui.

Hipnozės teorijos

Viena geriausiai žinomų teorijų yra Hilgardo hipnozės teorija. Pasak Hilgardo, žmonės, esantys hipnozės būsenoje, išgyvena sąmonės skilimą: atsiranda dvi skirtingos protinio aktyvumo kryptys. Kai viena kryptis atsako į hipnotizuotojo pasiūlymus, kita kryptis apdoroja išorinę informaciją.

Mitai apie hipnozę

1. Kai atsibundate iš hipnozės, neprisimenate nieko, kas nutiko, kai jūs buvote užhipnotizuoti.

Nors amnezija gali pasireikšti labai retais atvejais, žmonės paprastai atsimena viską, kas nutiko, kai jie buvo užhipnotizuoti. Tačiau hipnozė gali turėti didelį poveikį atminčiai. Dėl pohipnozinės amnezijos žmogus gali pamiršti tam tikrus dalykus, kurie nutiko prieš hipnozę ar jos metu. Tačiau šis poveikis yra paprastai laikinas ir ribotas.

2. Hipnozė gali padėti žmonėms prisiminti tikslias nusikaltimo, kurį jie stebėjo, detales.

Nors hipnozė gali būti naudojama atminčiai pagerinti, jos poveikis yra gerokai perdėtas. Tyrimais nustatyta, kad hipnozė neužtikrina žymaus atminties pagerėjimo ir kartais netgi gali sukelti klaidingus ar iškreiptus prisiminimus.

3. Jūs būsite užhipnotizuoti prieš savo valią.

Nepaisant istorijų apie žmones, kurie buvo užhipnotizuoti prieš jų valią, hipnozei reikia savanoriško dalyvavimo iš paciento pusės.

4. Hipnotizuotojas visiškai kontroliuoja jūsų veiksmus, kai esate hipnozės būsenos.

Nors žmonės dažnai jaučia, kad jų veiksmai hipnozės būsenoje, regis, kyla nepriklausomai nuo jų valios, hipnotizuotojas iš tikro negali priversti jūsų atlikti veiksmus, kurie prieštarauja jūsų vertybėms ar moralei.

5. Hipnozė gali jus padaryti itin stiprų, greitą ar atletišką.

Nors hipnozė gali pagerinti rezultatus, ji negali padaryti žmonių stipresnių ar atletiškesnių, nei leidžia jų fiziniai gebėjimai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)