Vienas iš dvaro savininkų tikina neturintis lėšų restauravimui, kitas slapstosi, o jo dalis areštuota už skolas. Paveldosaugininkai sako, kad dvarą galima išsaugoti tik jį nusavinus, tačiau šis procesas ilgas, tad neabejojama, jog sodyba sugrius.

500 metų Šiaulėnų dvaro neįveikė nei prieš du šimtmečius jį nuniokojęs gaisras, nei du pasauliniai karai, tačiau jis greičiausiai sunyks nuo paprasčiausio vėjo ir lietaus.

Privačiose rankose esančio dvaro būklė, anot specialistų, tragiška.

„Vieno pastato – oficinos – būklė yra patenkinama, bet ją irgi reiktų tvarkyti, o kitų dviejų – medinio rūmų pastato ir oranžerijos – artima avarinei“, – teigė Kultūros paveldo departamento Šiaulių padalinio vyr. inspektorius Zenonas Stundžia.

Paveldosaugininkai bendraturčiams liepė konservuoti pastatus, aptverti teritoriją. Esą jiems to nepadarius, bus prašoma teismo įpareigoti savininkus labiau prižiūrėti dvarą.

Su vienu iš jų, o teisingiau – savininko įgaliotu asmeniu, „Panoramos“ žurnalistams pavyko susisiekti. Tiesa, teisindamasis, jog turi daug reikalų, žmogus nepanoro susitikti, tačiau telefonu sakė, kad pastatų konservavimo darbų imsis artimiausiu metu.

Esą restauruoti dvarą trukdė pinigų stygius ir teisinės problemos – kito savininko nepavyksta rasti, o jo dalis areštuota už skolas.

Skaičiuojama, kad dvarui restauruoti reikėtų ne vieno milijono litų ir abejojama, jog šias lėšas savininkai kada nors ras.

„Jeigu net ir konservavimui pinigų neturėtų, tokiu atveju, yra ir trečias kelias, kur valstybė galėtų paimti savo reikmėms“, – sakė Radviliškio rajono savivaldybės administracijos ekspertas Alfonsas Vilčinskas.

Tačiau nusavinimas – gana ilgas procesas, o ir tada niekas negarantuoja, kad lėšos dvarui restauruoti bus gautos. Todėl šios sodybos likimas jau esą yra nulemtas.

„Kol gyvybės pastatas neturi, jis greičiau nyksta, o gyvybę į pastatą įnešti galima tik atlikus tam tikrus darbus. Be jokios abejonės, [jis sugrius]“, – įsitikinęs A. Vilčinskas.

Savininko įgaliotas asmuo tikino, kad sutvarkius teisines problemas, sodyba bus perduota tiems, kurie norės ir galės ja pasirūpinti, tačiau kiek šis procesas užtruks ir kas bus likę tada iš dvaro, neaišku.