„Mes skubiai kreipiamės į visas politines jėgas, ragindami nurimti ir susilaikyti nuo provokacijų“, bendrame pareiškime, kuriuo apgailestaujama dėl gyvybes nusinešusio smurto Tiranoje, Albanijos sostinėje, rašo ES užsienio politikos vadovė Catherine Ashton ir plėtros komisaras Štefanas Füle.

„Tam, kad Albanija galėtų toliau žengti į Europą vedančiu keliu, dar kartą raginame Albanijos politikus pradėti konstruktyvų politinį dialogą, kuris, ilgai neatidėliojant, padėtų išjudinti politinę stagnaciją ir šalies energiją mobilizuotų šiam tikslui“.

Politinėje aklavietėje Albanija atsidūrė po 2009 m. rinkimų, kurių nepripažino opozicija, teigdama, kad rinkimai buvo suklastoti, siekiant dabartinio premjero Sali Berishos pergalės. Nuo komunistinio režimo žlugimo 1991 metais Albanijai dar nepavyko surengti nė vienų visus tarptautinius standartus atitinkančių rinkimų.

Albanija, viena skurdžiausių Europos šalių, jau yra NATO narė ir kandidatė į ES, o praėjusiais metais ji pateikė ES narystės prašymą, tačiau valstybės narės atsisako priimti jos paraišką, kol šalis nepajudės iš politinės aklavietės.

Nepaisant Vakarų diplomatų bandymų tarpininkauti, nepanašu, kad konfliktuojančios pusės artimiausiu metu galėtų susitaikyti. Opozicijos lyderis Edi Rama korumpuotą vyriausybę ragina atsistatydinti, tuo tarpu S. Berisha opoziciją kaltina organizavus susišaudymą.

„(Opozicija) yra tikrieji šio bjauraus nusikaltimo autoriai. Vakarykščiai antikonstituciniai veiksmai vykdyti jūsų vardu, ir jūs prisiimsite visas pasekmes“, - šeštadienį kalbėjo Albanijos premjeras.