„Kartais, diskusijos įkarštyje, „Briuselio“ įvaizdis sugretinamas su „Maskvos“ vaidmeniu Šaltajame kare. Tačiau nereikėtų sutikti su šiuo palyginimu“, - pareiškė jis, sakydamas kalbą Varšuvos universiteto studentams.

Ministrų Tarybos pirmininkas lankėsi Lenkijos sostinėje, kur buvo suplanuotas susitikimas su šios šalies, besirengiančios nuo vasaros pusmečiui perimti pirmininkavimą ES, ministru pirmininku Donaldu Tusku.

Savo kalboje H. Van Rompuy pareiškė, kad ES paskubino Tarybų Sąjungos žlugimą, o ilgalaikis jos tikslas yra būti taikos nešėja.

„Sąjungos patrauklumas paspartino komunizmo griūtį ir Šaltojo karo pabaigą. Tai pergalė“, - kalbėjo jis. - „Europa yra geriausia taikos garantija. Ji buvo ir tebėra taikos kūrinys. Būtent todėl aš taip palankiai vertinu Vakarų Balkanų, paskutiniojo Šaltojo karo likučio ir paskutinės vietos, kurioje buvo kariaujama, perspektyvas Europoje.“

„Europa turi būti taikos tėvynė. Mes tai skolingi savo pačių istorijai. Kruvinus mūšių laukus mūsų istorijoje pakeitė Briuselio derybų kabinetai.“

H. Van Rompuy per keletą pastarųjų mėnesių yra pasakęs daugybę viešų kalbų, gindamas vieningos Europos projekto idėją nuo augančio kritikų būrio.