Po Londone gruodžio 14 d. vykusio susitikimo su ministru pirmininku Davidu Cameronu H.Van Rompuy pastarojo meto įvykius pavadino „absurdiškais“ ir patikino, kad Graikija ir Portugalija neturėtų būti vertinamos kaip neturtingos šalys:

„Pastarieji rinkos pokyčiai kartais atrodo gana keisti. Šiuo metu plintančios kalbos apie tai, kad euro zonos valstybėse įsipareigojimų nevykdymo rizika yra didesnė nei besivystančiose šalyse kaip Ukraina ar Argentina, yra absurdas“.

„Suteikite šioms šalims galimybę“, - paragino H.Van Rompuy.

Periferinių euro zonos valstybių vertinimą Tarybos pirmininkas pavadino „neracionaliu“, nes „ekonomikos augimas 2010 m. buvo gana geras... Finansų rinkos neturėtų nuvertinti mūsų politinio ryžto (nugalėti krizę)“.

Ketvirtadienį, po sėkmingo Portugalijos obligacijų platinimo, panašios sėkmės sulaukė pagrindinės euro zonos narės Ispanija bei Italija. Ispanija išplatino 3 mlrd. eurų vertės penkių metų obligacijas, kurių vidutinės palūkanos siekė 4,54 proc. (lapkričio mėn. vykusiame aukcione jos buvo vienu procentiniu punktu mažesnės). Italija obligacijų platinimo aukcione 5 metams pasiskolino 6 mlrd. eurų, kurių palūkanos siekia 3,37 proc. (ankstesniame aukcione buvo 3,24 proc.) bei 15 metų 3 mlrd. eurų su 5,06 proc. palūkanomis.