„Lygiai prieš 20 metų, šaltą ir tamsią naktį Vilniuje Lietuva prarado 13 drąsių žmonių, tačiau iškovojo nepriklausomybę. Net modernūs sovietų tankai negalėjo sutraiškyti nepalaužiamos, laisvės išsiilgusių, ginkluotų tik tautinėmis vėliavomis rankose, giesmėmis lūpose ir viltimi širdyse žmonių dvasios. Ši diena į pasaulio istoriją įrašyta kaip neišvengiamo Sovietų Sąjungos žlugimo pradžios ir Baltijos šalių nepriklausomybės, laisvės ir demokratijos pergalės diena

Šiandien Lietuva yra visavertė euroatlantinės bendruomenės narė, pirmininkaujanti ESBO ir Demokratijų bendrijai. Kas prieš dvidešimt metų atrodė neįtikėtina svajonė, tapo realybe. Mes nuėjome ilgą kelią ir Lietuvos žmonės gali didžiuotis savo pasiekimais. Prisimindami Baltijos šalių Estijos, Latvijos ir Lietuvos žmonių drąsą, kurių taikios giesmės ir mojavimas vėliavomis nuvertė vieną nežmoniškiausių totalitarinių režimų pasaulio istorijoje, neturėtume pamiršti iki šiol priespaudoje gyvenančių kitų tautų.

Ypatingai noriu priminti Lietuvos kaimyninę Baltarusiją, kurioje 2010 m. gruodžio 19 d. naktį per smurtu pasibaigusius prezidento rinkimus, Baltarusijos žmonės patys patyrė Kruvinąjį sekmadienį. Tai, ką lietuviai pasiekė praeityje, šiandien mums yra atsakomybė. Privalome solidarizuotis su Baltarusijos žmonėmis. Labiau nei bet kas kiti Europoje, jie nusipelno laisvės, demokratijos ir nepriklausomybės, kurias šiandien švenčia Lietuva ir Europa“, - sakoma J.Buzeko pranešime.