Dėvėti baltai vasaros metu diktuoja mada, atspindinti šios spalvos simboliką - tyrumą, švarumą, paprastumą. Žinoma, nešioti baltą spalvą nėra paprasta. Puošni vestuvinė suknia - tai daugiausiai moters dėmesio sulaukiantis rūbas. Tačiau ir balta senovinė lininė suknelė taip pat reikalauja daug dėmesio ir priežiūros, kad atrodytų tvarkinga ir švari.

Tačiau jūsų reputacija gali susitepti taip pat greitai. Mados taisyklės diktuoja, kad balta spalva gali būti dėvima ne anksčiau Velykų, ir ne vėliau Darbo Dienos (ji švenčiama rugsėjo 5 d.).

Dėvėjimas baltai yra daugiau atpalaiduojantis, negu suvaržantis. Su juoda spalva jūs jaučiatės tarytum su šarvais - apsirengę gerą juodą kostiumą jūs galite gerai jaustis bet kokioje situacijoje - susitikime, oficialiame priėmime. Tuo tarpu balta spalva kviečia atsipalaiduoti, ji yra rami ir neįpareigojanti.

Tapytojas Kandinskis yra pasakęs: "Balta spalva dažnai traktuojama kaip bespalvė...tarsi simbolis, kuriame ištirpsta visos spalvos. Balta veikia mūsų sielą kaip absoliuti tyla. Ir ta tyla nėra negyva, ji pripildyta gyvenimo potencijos.

Vakarų kultūroje balta spalva dažniausiai asocijuojasi su šventumu, dorumu, mergyste, nekaltumu, paprastumu. Bet ne visada. Štai katalikų togos iš tikrųjų buvo paprastos , tačiau pritaikytos labiau karštam orui ir karštiems vakarėliams, negu kuklumui ir atvirumui...

Štai dar šiek tiek baltos spalvos simbolikos:

Paprastai Jėzus po prisikėlimo vaizduojamas baltu apdaru, kaip ir visi šventieji, išskyrus kankinius. (Tačiau bibliniais laikais žydra, o ne balta spalva simbolizavo tyrumą);

Tyrumas yra išreiškiamas balta vestuvine suknele ir baltais krikšto rūbais;

Druidai - senovės šventikai - vilkėjo baltai;

Balta yra dažnai naudojama apeigose, bandant atskleisti paslaptį;

Senais gerais laikais tikri kaubojai nešiojo baltas skrybėles;

Balta vėliava simbolizuoja paliaubas ir taiką;

Balta yra gedulo spalva daugelyje Azijos šalių;

Baltos vestuvinės suknelės istorija

Pirmą kartą balta vestuvinė suknelė buvo dėvima 1499 m. , kai Ana iš Anglijos tekėjo už Louis XII iš Prancūzijos. Nuo to laiko baltos suknelės tai įgydavo, tai prarasdavo populiarumą. Galutinai tai įsitvirtino 1840 m., valdant karalienei Viktorijai. Tokia išvaizda tapo madinga ir įsitvirtino Vakarų tradicijose.

Kinijoje ir Japonijoje nuotakos tradiciškai rengiasi baltai savo vestuvių dieną, kas simbolizuoja gedulą, paliekant savo tėvų namus ir išeinant pas jaunąjį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją