Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) prie Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, Lietuvoje nustatyti pirmieji 2 šio sezono mirties nuo gripo A(H1N1) atvejai. Abu pacientai sirgo sunkiomis lėtinėmis ligomis. Susirgimai gripu sukėlė pavojingas gyvybei komplikacijas. Paskutiniąją praėjusių metų savaitę 10 tūkst. Lietuvos gyventojų teko 47,9 susirgimai gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis. Gripo epidemija skelbiama, kai serga 100 iš 10 tūkstančių gyventojų.

Kaip rodo Mičigano universiteto (JAV) tyrimai, pelių, gaunančių riboto kaloringumo maistą, mirtingumas infekavus jas infekcinėmis peršalimo bakterijomis žymiai padidėja jau per pirmąsias dienas. Net jei maiste yra išsaugomas adekvatus vitaminų ir mineralų lygis, vartojamų kalorijų kiekį sumažinus 40%, rezultatas gali pavirsti ne lauktu lieknumu, o rimta liga.

Žiemą mūsų organizmas ypač neatsparus virusinių atakų puolimui, nes trūkstant saulės šviesos, vitaminų ir fizinio aktyvumo, nėra reikiamos antikūnų apsaugos. Parama organizmui yra ląstelės, žudančios virusą, ypač ankstyvose užsikrėtimo stadijose, aiškina medikai. Jei kūnas negauna kovai būtinų ląstelių, jis nepasiruošęs atsispirti ligoms. Kai maisto racionas yra ribojamas, organizmas jėgų atstatymui skiria daugiau laiko, o imlumas gripui ir peršalimo ligoms pastebimai išauga. Žiemos metu žmogaus organizmas turi turėti pakankamus saugančių sveikatą medžiagų rezervus, o dieta kaip tik pakerta imuninių funkcijų darbą ir trukdo pasveikti susirgus.

Žinoma, žiemą mes linkę priaugti papildomų kilogramų, o tai mūsų be abejo, nedžiugina. Vis dėlto nepakenkdami sveikatai šį procesą galime padaryti kuo mažiau pastebimą.

* Pasistenkite kuo ilgiau būti lauke šviesiu paros metu. Išeikite pasivaikščioti net tuomet, kai dangus apsiniaukęs – tai vis tiek geriau, nei sėdėti uždaroje patalpoje.

* Neišbraukite iš raciono angliavandenių. Apie 16-17 val. kai organizmui norisi ko nors saldaus, duokite ko jam reikia, t. y. naudingų angliavandenių: nesmulkintų grūdų duonos, saldžių vaisių, krakmolo turinčių daržovių. Kartais galite save palepinti karčiuoju šokoladu.

* Brazilų mokslininkai nustatė, jog tamsiai žalios spalvos daržovių ir oranžinės spalvos vaisių valgymas padeda sumažinti svorį rudens-žiemos periodu. Valgykite brokolius, morkas, kopūstus, apelsinus, špinatus ir įvairius žalumynus.

* Stenkitės daugiau vaikščioti pėsčiomis, o ne sėdėti namie. Tai bus naudinga ne tik jūsų figūrai, bet ir apskritai sveikatai.