2007 m. pabaigoje Prancūzija ėmėsi veiksmų, siekdama uždrausti kompanijos „Monsanto“ sukurtus GM kukurūzus. Reaguodamas į tai, JAV prezidento George’o Busho draugas ir verslo partneris Craigas Stapletonas paprašė, kad Vašingtonas nubaustų ES, o ypač tas šalis, kurios priešinasi GMO.

„Paryžiaus komanda rekomenduoja sudaryti atsakomųjų veiksmų taikinių sąrašą, kuris visą ES priverstų šiek tiek pasistengti, nes tai kolektyvinė atsakomybė, ir kuris iš dalies susitelktų į pagrindinius kaltininkus“, - rašoma pranešime.

Iš naujausių paviešintų susirašinėjimų matyti, jog JAV diplomatai spaudimą dėl GMO darė visame pasaulyje, vykdydami vieningą strateginę vyriausybinę ir komercinę ataką.

Dauguma besivystančių šalių katalikų vyskupų aktyviai priešinasi GMO, todėl ypatingą spaudimą JAV darė popiežiaus patarėjams. JAV ambasados Vatikane 2008 m. pranešimai rodo, jog JAV tiki, kad dėl ilgalaikio aukščiausiųjų Šventojo Sosto patarėjų lobizmo popiežius dabar iš esmės pritaria GM javų auginimui, tačiau apgailestaujama, kad jis iki šiol nepareiškė oficialios paramos.

Vietoje to paaiškėjo, kad vienas iš stipriausių JAV šalininkų dėl GMO, kardinolas Renato Martino, paprastai atstovaujantis popiežiui Jungtinėse Tautose, nusprendė neberemti JAV. Ambasados pranešime teigiama, jog R. Martino atstovas pasakęs, kad kardinolas iki šiol reiškė paramą JAV biotechnologijoms kaip kompensaciją už karo Irake pasmerkimą, taip siekdamas su JAV išlaikyti gerus santykius, tačiau dabar, jo nuomone, to daryti nebėra reikalo.