Nepaisant žiemos, o šįkart ji nepagailėjo sniego ir šalčio, abi tarptautinės parodos sulaukė daug dalyvių bei žiūrovų. Daugiau kaip 2 200 šunų gruodžio 18-19 d. varžėsi 23 ringuose. Lietuvos kinologų draugija šventinei nuotaikai sukurti dar surengė ir nedidelę Kalėdų šventę, kurią vedė žurnalistė, televizijos laidų vedėja ir taksų gerbėja Skaiva.

Kalėdų šventėje vilnietės Miglė Kižytė ir Monika Čekytė pademonstravo šokius su šunimis, vyko šunų madų šou, parodomąją dogoterapijos programėlę pristatė kinoterapeutė iš Latvijos Inguna Tihomirova. Ką galima numegzti iš šunų vilnos, pademonstravo niūfaundlendų mylėtojos. Taip pat buvo galima apžiūrėti dvi ekspozicijas, kurių rėmėja buvo Lietuvos kinologų draugija: Tarptautinę plakatų parodą „Penkios gyvūnų laisvės“ (organizatorius – Jaunųjų gamtininkų centras) ir „Gyvūnų teisės“ (organizacija „Gelbėkit vaikus“).

Parodų rūmuose abi dienas buvo demonstruojami Lietuvos kinologų draugijos ir operatoriaus Zigmo Gružinsko sukurti švietėjiški filmai: „Septynios pamokos“ apie saugų bendravimą su gyvūnais ir „Šuo mieste“.
Kaip įprasta šunų parodose, kasdien vyko pačių gražiausių šunų rinkimai. Gruodžio 18 d. gražiausiu parodos šunimi tapo toipudelis FIDEL ZINA iš Rusijos, o antrą parodos dieną „Kalėdų taurę“ laimėjo kaunietės Erikos Grigaitytės mažasis vokiečių špicas DAN-STAR-KOM OLIMPIK FLAME, arba Gizmou.

Atlėgus parodos įtampai, špiciuko savininkė E. Grigaitytė sakė: „Kalėdų taurė“ – pirmas toks įspūdingas Gizmou laimėjimas. Tai ne vien Gizmou, bet ir jo vedlės Grytės Navardauskaitės nuopelnas“. Špiciuko šeimininkė E. Grigaitytė nelaiko savęs profesionalia kinologe. Ji studijuoja dainavimą Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, šunys jai yra mielas hobis (dar laiko amerikiečių kokerspanielį ir afganų kurtą). Muzikai neabejinga ir špico vedlė Grytė, ji skambina fortepijonu, mokosi klasikinio dainavimo.

S.Valujevos nuotr.

Antrąją vietą teisėjas iš Airijos John Walsh skyrė toipudeliui iš Rusijos, o trečiąją – nesyk ant aukščiausios pakylos matytam kaunietės Loretos Grubliauskienės vakarų Škotijos baltajam terjerui MY NUMBER ONE SUPERBIA, trumpiau, Cezariui.

Prieš apdovanojant pačius gražiausius parodos šunis, dar buvo išrinkti geriausiai pasirodę Lietuvos kinologų augintiniai. Pirmoji vieta šiame konkurse be jokių abejonių atiteko vilnietės Gražinos Chmelevskajos bulmastifui HOUDINI THE GREAT IŠ DVARIŠKIŲ (šunį demonstravo vedlė Elina Borisova).

Štai taip baigėsi mūsų kinologiniai 2010-ieji…