Kitais metais „Fabian Society“ tyrimų centras ir Europos pažangiųjų studijų fondas išleis „YouGov“ rinkos tyrimų kompanijos atliktos apklausos ataskaitą, kuri atspindi giliai įsišaknijusį priešišką Didžiosios Britanijos visuomenės požiūrį į Briuselio vykdomą politiką ir lūkesčius dėl aktyvesnio ES bendradarbiavimo sprendžiant konkrečias tarptautines ir pasaulines problemas.

Beveik du kartus daugiau žmonių (45 proc.) mano, kad Didžiosios Britanijos narystę ES vertina „neigiamai“, o ne „teigiamai“ (25 proc.). Tačiau paklausti apie ES vaidmens globalioje politikoje svarbą, pastarieji yra daug pozityvesni,

Apie 71 proc. apklaustųjų mano, kad ES šalys turėtų glaudžiau bendradarbiauti kovoje su terorizmu ir tarptautiniu nusikalstamumu, ir tik 7 proc. norėtų susilpninti tarpvalstybinius ryšius šioje srityje.

55 proc. apklausos dalyvių pasisakė už glaudesnį valstybių narių bendradarbiavimą sprendžiant klimato kaitos problemas, 14 proc. galvoja, kad joms skiriama per daug dėmesio. Apie 53 proc. teigė, kad ES šalys turėtų kartu reguliuoti bankų veiklą, o 25 proc. pasisakė prieš glaudesnį bendradarbiavimą šioje srityje.

Dauguma britų taip pat laikosi nuomonės, kad ES valstybės narės turėtų dirbti kartu sprendžiant svarbiausias ekonominės politikos problemas, nors būtent šioje srityje Jungtinės Karalystės vyriausybės iki šiol dėjo daugiausiai pastangų nacionalinio suvereniteto išsaugojimui ir priešinosi Briuselio kišimuisi.

Apie 45 proc. apklaustųjų teigė norintys aktyvesnio ES 27 valstybių narių bendradarbiavimo padedant Sąjungai atsigauti po recesijos ir sprendžiant finansinės krizės problemas. 30 proc. apklaustųjų mano, kad aktyvesnis bendradarbiavimas šioje srityje nebūtinas.

Londone įsikūrusio kairiųjų ideologiją propaguojančio „Fabian Society“ tyrimų centro generalinis sekretorius Sunderis Katwala sakė, jog visuomenės apklausa atskleidė, kad nors euroskeptikai ir toliau sėkmingai „demonizuoja“ ES kaip instituciją, jiems nepavyko įtikinti, kad visa jos atliekama veikla yra niekam tikusi.

Anot S.Katwalo, apklausos rezultatai taip pat paaiškina, kodėl užsienio reikalų sekretorius Williamas Hague, prieš visuotinius rinkimus pasižadėjęs aršiai kovoti su Briuseliu, vėliau persigalvojo ir demonstravo taikesnį požiūrį.

„Jis suprato, kad negalima vadovauti, pasitelkiant paprastus šūkius. Regis, kovai jis pritrūko ryžto. Konservatorių euroskeptikai grasino politiniu pilietiniu karu, jeigu vyriausybė iš esmės nepersvarstys britų narystės šiame parlamente. Dabar grasinimai atrodo nieko verti“, - sakė S.Katwala.

Europos reformų centro direktorius Charlesas Grantas sakė, kad tokios institucijos, kaip Europos Komisija, Ministrų Taryba ir Europos Parlamentas, niekada nepasižymėjo populiarumu, nes jos „iš esmės nekelia simpatijų“.

„Tačiau vilčių teikia tai, kad britai, regis, supranta, jog bendradarbiaudama su kaimyninėmis šalimis, viena vidutinio dydžio Europos valstybė gali pasiekti žymiai daugiau įvairiose politikos srityse, negu tuomet, kai ji problemas siekia išspręsti be niekieno pagalbos“, - sakė Ch.Grantas.

Apklausa taip pat parodė, kad 55 proc. Didžiosios Britanijos piliečių mano, kad ES turėtų susitarti dėl bendrų taisyklių visoje ES, siekiant užkirsti kelią įmonių perkėlimui į kitas valstybes nares su mažesniais mokesčių ir reglamentų reikalavimais. 27 proc. tokiam požiūriui nepritaria. Maždaug 47 proc. apklaustųjų nuomone, ES didelėms bendrovėms turėtų nustatyti minimalius apmokestinimo lygius, 34 proc. tam nepritartų.