Nuo kito pirmadienio bus draudžiama rūkyti beveik visose darbo vietose, uždarose viešose vietose bei viešajame transporte. Nusižengusiems grės bauda iki 3 tūkst. eurų.

Airijos valdžia mano, kad toks draudimas nuo su rūkymų susijusių ligų kiekvienais metais padės išgelbėti apie 7 tūkst. gyvybių ir pirmą kartą apsaugos šalies darbuotojus nuo pasyvaus rūkymo.

Tačiau kritikai teigia, kad toks draudimas pakeis visą įžymiųjų Airijos barų kultūrą, atbaidys turistus bei kainuos šimtus darbo vietų viešojo maitinimo, pramogų ir tabako pramonėje.

Svarbiausia, kad toks draudimas barų savininkus pavers savotiškais policininkais, kurie bus priversti tvarkytis su alkoholio padauginusiais rūkaliais, nekreipiančiais dėmesio į draudimus.

"Mes esame nusivylę, kad valdžia įvedė šį draudimą", - sakė Airijos vynininkų federacijos (VFI) narys, atstovaujantis 6 tūkst. barų savininkų.

Tačiau draudimas, kurį inicijavo sveikatos apsaugos ministras Michealas Martinas (Maiklas Martinas), susilaukė didžiulio visuomenės pritarimo. Neseniai TNS atliktos apklausos duomenimis, dvigubai daugiau apklaustųjų teigia greičiausiai pasiriktų nerūkoma zona paskelbtą barą, o ne tą, kuriame rūkyti leista.

Europos šalys tokį Airijos žingsnį laiko savotišku išbandymu, o ES sveikatos komisaras Davidas Byrne'as (Deividas Bernas) teigė besiviliąs, kad Airijos pavyzdžiu paseks ir kitos Europos valstybės. ES nepriklausanti Norvegija tokį draudimą įves birželio 1 d.

Tačiau kitos šalys siūlo nedrausti rūkyti, o ragina darbdavius įkurti specialias rūkomąsias zonas.

"Mes esame linkę remti savanorišką susitarimą, o ne draudžiamųjų įstatymų įvedimą, - sakė Reuters sakė Danijos sveikatos apsaugos ministerijos pareigūnė Lene Brondum Jensen (Lenė Brondum Jensen). - Mes manome, kad yra didesnė tikimybė, jog žmonės laikysis tam tikrų reikalavimų savanoriškai, o ne verčiami taip daryti".

Preliminariais duomenimis, Airijoje per metus rūkymo sukeliamų ligų gydymui išleidžiamas 1 mlrd. eurų. Ironiška, kad Airija, kurios gyventojai nėra jau linkę labai sveikai gyventi, ragina likusią Europos dalį drausti rūkyti. Airiai yra viena iš daugiausiai geriančių tautų Europoje bei dėl pernelyg riebaus maisto čia gana dažnos širdies ligos.

Kai kuriems Airijos gyventojams cigaretė, kaip ir geraširdiškas pajuokavimas ar pinta Gineso alaus, yra neatsiejama barų kultūros dalis. Visa tai, anot airių, ir yra "smagumas".

Arijos širdies fondo generalinis direktorius Michael O'Shea (Maiklas Ošis) sako tikįs, kad draudimas rūkyti reikš naują Airijos visuomenės gyvenimo etapą, kurio metu "sveikata bus pagrindinis prioritetas".

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją