Salierai

Ne visos alergijos vienodos, ir oralinės alergijos sindromas yra vienas mažiau žinomų. Jį gali sukelti salierai. Jūsų oda gali sudirgti ir niežėti, gali atsirasti dilgėlinė arba patinimas aplink burną. Kitos galimos reakcijos – pykinimas, astma ir net anafilaktinis šokas. Salierai gali sukelti šias reakcijas nepriklausomai nuo to, kaip juos gaminsite. Tai reiškia, kad jei salierai naudojami prieskoniuose ar slypi apdorotame maiste, pavyzdžiui, sriubose ir troškiniuose, jis vis tiek gali sukelti nepageidaujamą reakciją.

Sezamas

Alergija sezamui labai paplitusi vietose, kur sezamas populiarus, ypač Japonijoje ir Kinijoje. Alergija sezamui gali sukelti anafilaksinį šoką ir dažnai nuoalpį. Kai kuriais atvejais priepuolis gali baigtis mirtimi. Deja, tai alergija visam gyvenimui – jei esate alergiškas sezamui, turite jo vengti visą likusį gyvenimą.

Pastaraisiais keliais dešimtmečiais sezamas paplito JAV – o su juo ir alergija. Ekspertai prognozuoja, kad JAV Maisto ir vaistų administracija galiausiai sezamą įtrauks į aštuonių alerginių produktų sąrašą. Šie produktai reikalauja specialaus ženklinimo.

Taigi toliau pateikiame liūdnai pagarsėjusį aštuonių alerginių produktų sąrašą. Šie produktai sukelia beveik 90 procentų su maistu susijusių alergijų.

Pienas

Karvės pienas yra vienas labiausiai paplitusių alergenų, ypač mažiems vaikams. Nustatyta, kad nuo dviejų iki penkių procentų vaikų įgyja alergiją karvės pienui dar nesulaukę pirmojo gimtadienio. Kai kurie gydytojai pataria tėvams vengti duoti karvės pieno vaikams, kol jiems nesukaks vieneri. Laimei, dauguma vaikų įveikia šią alergiją per kelerius metus ir paskui gali gerti pieną saugiai. Tačiau kartais alergija pienui išlieka visą gyvenimą.

Tarp būdingų alerginių reakcijų – astma, dilgėlinė ir anafilaksinis šokas. Kita būdinga reakcija – atopinis dermatitas, kai oda niežti ir yra išberiama.

Tačiau nepainiokite laktozės netoleravimo su alergija pienui. Laktozės netoleravimas sukelia nevirškinimą ir dujų kaupimąsi, tačiau nepaveikia imuninės sistemos taip, kaip alergija.

Kiaušiniai

Deja, daugelis žmonių negali valgyti kiaušinių. Galima alergija tryniui, baltymui arba abiem – abiejose dalyse esti tam tikrų baltymų, kurie sukelia alergines reakcijas. Tarp galimų reakcijų – atopinis dermatitas, dilgėlinė ir anafilaksinis šokas. Kitas paplitęs simptomas – alerginis rinitas, tai – sloga, kosėjimas ir galvos skausmas.

Alergija kiaušiniams yra bene labiausiai erzinanti, kadangi kiaušinių yra daugelyje maisto produktų. Žmonės, turintys šią alergiją, privalo vengti majonezo ir daugumos kepinių. Jie taip pat turi kruopščiai skaityti makaronų, apdorotos mėsos, tam tikrų gėrimų, saldainių etiketes.

Žemės riešutai

Žemės riešutai liūdnai pagarsėję dėl savo sukeliamos alerginės reakcijos. Tai viena labiausiai paplitusių alergijų, galinti baigtis mirtimi. Ši alergija itin dažna tarp mažų vaikų, todėl ekspertai perspėja tėvus neduoti žemės riešutų vaikams. Nors daugelis vaikų nugali alergiją per kelis metus, dauguma lieka alergiški visą gyvenimą ir turi vengti šio produkto.

Jei esate alergiški ir netyčia suvalgėte žemės riešutų, galimos reakcijos – atopinis dermatitas, dilgėlinė, astma arba pavojingas gyvybei anafilaksinis šokas. Jei jums pasiseks, galite atsipirkti nedideliu sudirgimu. Tačiau tai nereiškia, kad esate saugūs. Kitą sykį valgant žemės riešutus jie gali sukelti kur kas rimtesnę reakciją.

Medžių riešutai

Turintys šią alergiją žmonės paprastai kenčia nuo jos visą gyvenimą. Apie 91 procentas vaikų, turinčių šią alergiją, niekada jos nenugali. Be virškinimo problemų, tarp alerginių reakcijų gali pasitaikyti astma, dilgėlinė, atopinis dermatitas ir anafilaksinis šokas.

Dažniausiai reakcijas sukelia anakardžiai, graikiniai riešutai ir migdolai. Mažiau įprasti, tarkime, taukmedžio riešutai, sukelia mažiau reakcijų. Tačiau kadangi žmonės retai būna alergiški tik vienos rūšies riešutams, kai kurie ekspertai pataria vengti visų, jei tik žinomas polinkis į alergiją.

Alerginė reakcija galima, net jei riešutų nevalgote. Prisilietimas ar produkto naudojimas išoriškai gali būti pavojingas, todėl atidžiai skaitykite ir losjonų, šampūnų, kremų ingredientų sąrašus.

Žuvis

Nors alergijas gali sukelti daugelis žuvų, menkė ir lašiša čia pirmauja. Kitos pavojingos – ančiuviai, tunai, skumbrės ir sardinės.

Jei nustatėte, kad esate alergiškas vienai žuvies rūšiai, didelė tikimybė, kad esate alergiškas ir kitai. Bet kokiu atveju stenkitės vengti jūros gėrybių restoranų. Nors jūsų užsisakytame patiekale gali ir nebūti žuvies, kontaminacija gaminimo proceso metu gali sukelti alergiją. Taip pat venkite Vusterio padažo ir Cezario salotų padažo, kadangi juose paprastai yra ančiuvių.

Vėžiagyviai

Nors neretai grupuojami su žuvimis, vėžiagyviai priskiriami kitai rūšiai, todėl jei esate alergiški vieniems, tai nereiškia, kad alergija atsiras ir kitiems. Tačiau gydytojai rekomenduoja bet kokiu atveju ištirti alerginę reakciją abiem.

Vėžiagyvių šeimai priklauso ne tik krabai, krevetės ir omarai, bet ir moliuskai, pavyzdžiui, austrės, kalmarai ir midijos. Galimos alerginės reakcijos – dilgėlinė, astma, atopinis dermatitas ar anafilaksinis šokas.

Šio tipo alergija paprastai pasireiškia tik suaugus. Tačiau tai viena labiausiai paplitusių alergijų tarp suaugusiųjų.

Soja

Gamintojai pradėjo naudoti soją kaip pieno pakaitalą šeštajame dešimtmetyje, kadangi buvo manoma, kad tai mažiau alergiškas produktas, tačiau soja taip pat patenka į didžiojo aštuntuko sąrašą.

Sojos alergija įprastesnė vaikams nei suaugusiesiems; laimei, daugelis vaikų iš jos išauga. Deja, alergiškiems nepasisekė – sojos yra visur. Tarp įprastų alerginių reakcijų, tokių kaip dilgėlinė, astma ir anafilaksinis šokas, soja taip pat gali sukelti kolitą, stomatitą ar aknės protrūkį.

Kviečiai

Ar galite įsivaizduoti, kad alerginė reakcija galima įkvėpus oro? Būtent taip nutinka žmonėms, kenčiantiems nuo alergijų kviečiams, kai jie įkvepia kviečių miltų.

Alergija kviečiams gali atsirasti vaikystėje (po to paprastai iš jos išaugama) arba suaugus. Galimos reakcijos – astma, dilgėlinė, atopinis dermatitas, alerginis rinitas ir anafilaksinis šokas.

Žmonės, kenčiantys nuo alergijos kviečiams, sunkiai gali išvengti kviečių produktų, kadangi jie labai populiarūs. Kviečiai – pagrindinis ingredientas duonos gaminiuose, kepiniuose, javainiuose, taip pat naudojami sriuboms ir padažams.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją