Skolininkų bylų antsolių stalčiuose šiuo metu yra beveik 500 tūkst. Apytiksliai, tokia dalis asmenų Lietuvoje iš viso skolingi beveik 2,5 mlrd. litų. Galima palyginti: maždaug tiek šiais metais vertinama visa šalies telekomunikacijų rinka.

Prieš metus privačiais tapę ir dabar triskart daugiau priteistų pinigų nei anksčiau išieškantys antstoliai, pasak Antstolių rūmų prezidiumo nario Vytenio Stungurio, su skolininkais dirbantys efektyviau: "Yra užsakomos pažymos iš bankų apie jo turimas pajamas, yra tikrinama turtinė padėtis, nekilnojamojo turto kadastras ir t.t., visa tai kainuoja, visa tai turi sumokėti antstolis. Išlaidos kyla, taip, jos didėja ir kartais būna didesnės už pačią paskirtą baudą."

Pernai iš 2 mlrd. 397 mln. litų skolų antstoliai neišieškojo ir penktadalio. Nors, palyginus su ankstesniais metais, šis rodiklis keletą kartų ir padidėjo, pavyzdžiui, Vakarų šalyse išieškoma apie trečdalį priteistų sumų. Pasak Antstolių rūmų prezidiumo pirmininko Gintaro Matkevičiaus, Lietuvoje didelė dalis skolininkų gyvena skurdžiai, todėl išieškoti daugiau neįmanoma: "Užsienio valstybės tokių problemų nėra, ten pragyvenimo lygis yra didesnis ir sumas priteistas išieškot yra lengviau."

Pasak antstolių, dažniausi klientai - nemokantys administracinių baudų, tačiau apie 70 proc. jų išieškoma valstybės naudai.

Šaltinis
Lietuvos televizijos Naujienų tarnyba
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją