Tokį terminą antradienį patvirtino Lietuvos banko valdybos pirmininkas Reinoldijus Šarkinas, pristatydamas Seimo nariams centrinio banko praėjusių metų veiklos ataskaitą.

"Numatoma, kad prieš įvedant eurą bus išleista proginė moneta - tikiuosi, kad tai bus vieno lito moneta, ir ji pasirodys didesniu tiražu", - sakė centrinio banko valdytojas.

Atsakydamas į parlamentaro klausimą, R. Šarkinas nurodė, jog Lietuvos įstojimo į NATO ir Europos Sąjungą (ES) proga nėra numatyta išleisti tą įvykį galinčių įamžinti lito monetų.

Pasak R. Šarkino, po gegužės 1-osios, kai mūsų šalis taps ES nare, Lietuvos prisijungimą prie euro zonos Antrojo valiutos kurso mechanizmo (VKM II), būtino iki euro įvedimo, lems derybos su Europos Sąjunga. Centrinio banko valdytojas minėjo, kad Antrajame valiutos kurso mechanizme reikės dalyvauti ne mažiau kaip dvejus metus, ir euro zona stebės, kaip Lietuva laikosi nustatytų kriterijų.

R. Šarkinas patvirtino, kad stojant į ES ir jungiantis prie VKM II būtų priimtina Lietuvoje nusistovėjusi fiksuoto lito kurso sistema, kuri, vyriausiojo bankininko vertinimu, prisidėjo prie šalies ekonomikos augimo ir mažos infliacijos.

Šio mėnesio pradžioje Vyriausybė ir Lietuvos banko valdyba priėmė sprendimus po Lietuvos įstojimo į Europos Sąjungą prisijungti prie VKM II. Lietuvos banko valdybos pirmininkas įgaliotas kartu su finansų ministre pateikti tokį prašymą ES ekonomikos ir finansų ministrų tarybos (ECOFIN) prezidentui ir pasirašyti su tuo susijusias sutartis.

Sprendimus dėl prisijungimo prie VKM II sąlygų ir laiko tarpusavio sutarimu priims euro zonai priklausančių valstybių ekonomikos ir finansų ministrai, Europos centrinis bankas (ECB) bei VKM II dalyvaujančių valstybių ministrai bei centrinių bankų pirmininkai. Atsižvelgiant į egzistuojančią praktiką ir nustatytas procedūras, šalys, pateikiančios prašymą dėl prisijungimo prie VKM II, viešai neskelbia konkrečios šio prašymo pateikimo datos.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją