Šiuo metu diskutuojant apie santykinį Europos ir JAV konkurencingumą, kritikai ėmė abejoti tradiciniais konkurencingumą ir naujoves vertinančiais rodikliais - našumu, užimtumo lygiu ir ekonominio augimo tempu. Neseniai atliktame tyrime "Europa kūrybiškame amžiuje", kurį paskelbė Londone įsikūręs tyrimų institutas "Demos", buvo naudojamas naujas konkurencingumo indeksas, pateikęs keletą nustebinusių rezultatų.

Tyrime daroma prielaida, kad svarbiausia ekonominio augimo varomoji jėga yra kūrybingumas. Todėl "Demos" vertino šalis pagal tris veiksnius - talentą, technologijas ir toleranciją, - kurie padeda pritraukti, išlaikyti ir tobulinti kūrybingus žmones. Pasak tyrimo autorių, kūrybingi žmonės mieliau renkasi atviras įvairiapuses bendruomenes, kuriose palankiai vertinama įvairovė ir galima lengvai pasinaudoti kultūriniu kūrybingumu.

Šiuo požiūriu kai kurios Europos šalys, būtent - Švedija, Suomija, Nyderlandai, Danija, yra gerai pasirengusios konkuruoti su JAV. Minėtos keturios valstybės pirmauja Europoje pagal kūrybingumą.

Nors Jungtinės Valstijos užima aukštą vietą ir naujajame sąraše, atrodo, kad amerikiečiai praranda pozicijas kūrybinio potencialo didinimo požiūriu. "Galbūt Jungtinės Valstijos praranda ilgalaikį pranašumą pritraukiant gabiausius ir talentingiausius pasaulio žmones", - sakoma "Demos" tyrime. Šiuo požiūriu geriau nei JAV pasirodė kitos Europos šalys, pavyzdžiui, "nepaprastą augimą" užfiksavusi Airija.

Jungtinėse Valstijose ypač daug problemų kyla dėl tolerancijos. Duomenys parodė, kad su ja susijusios vertybės dabar yra labiau būdingos Europai, o ne Jungtinėms Valstijoms. Daugelis Europos šalių deda daugiau pastangų, siekdamos pritraukti talentingus žmones. Tuo tarpu JAV tarsi tampa ne tokia palanki atvykėliams ir vis labiau riboja tyrimų politiką. 2001-2002 metų laikotarpiu JAV išdavė net 55 proc. mažiau vizų užsienio mokslininkams.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją