Piliečių iniciatyva - ES naujovė, įsigaliojusi kartu su Lisabonos sutartimi - tai naujas instrumentas, kuriuo vienas milijonas ES piliečių gali Europos Komisijai teikti siūlymus, inicijuoti naujus ES teisės aktus. Šia iniciatyva siekiama priartinti ES piliečius prie Europos Sąjungos leidžiant jiems dalyvauti sprendimų priėmime.

"Svarbu užtikrinti, kad piliečiai turėtų realias galimybes dalyvauti Europos kūrime, ne vien tik balsuodami rinkimuose už savo atstovą į Europos Parlamentą, bet ir patys siūlydami konstruktyvias ir subsidiarumo principą atsitinkančias iniciatyvas", - teigė Europos Parlamento narė Radvilė Morkūnaitė trečiadienį EP Plenarinėje sesijoje Strasbūre svarstant ES Piliečių iniciatyvos reglamentą.

"Šis instrumentas turi būti ne dirbtinis, bet realiai duodantis rezultatų", - pažymėjo R. Morkūnaitė. Anot jos, svarbu išvengti iki šiol veikusio ES piliečių instrumento - piliečių peticijų teikimo trūkumų, kai Europos Komisija nekreipdavo į piliečių peticijas jokio dėmesio.

Reglamentas numato, kad tokią iniciatyvą gali registruoti bent 7 piliečių iš 7 skirtingų ES valstybių sudarytas Piliečių komitetas, kuris turės surinkti milijoną parašų iš ketvirtadalio valstybių narių, kad iniciatyva būtų svarstoma.

R. Morkūnaitės įsitikinimu, šis bendradarbiavimas tarp ES institucijų ir piliečių bei tarp skirtingų valstybių piliečių - bendrų problemų atradimas ir sprendimas - padės stiprinti ryšį tarp piliečių ir Europos Sąjungos.

Anot europarlamentarės, būtina užtikrinti, kad renkant piliečių parašus būtų laikomasi ES duomenų apsaugos reikalavimų ir skaidrumo principo. "Svarbu užtikrinti iniciatyvos veiksmingumą, tačiau reikia iš anksto užkirsti kelią galimiems piktnaudžiavimams", - teigė R. Morkūnaitė.