Kalėdų žvaigžde praminti augalai namuose sukuria tikrą Kalėdų dvasią, o jų energija skleidžia jaukumą ir šilumą.


Raudoni lapai – ne žiedai 


Gruodžio ir sausio mėnesiais, per didžiąsias metų šventes, daugelio namuose sužiba Kalėdų žvaigždė – puikioji puansetija (Poinsetia pulcherrima Wild., sin.Euphorbia pulcherrima Grah.). Tai ypatingas augalas.


Žiedais laikomi raudoni, rožiniai, balti, gelsvi, žalsvi, kreminiai, švelniai oranžiniai ar tamsiai vyšniniai viršūniniai lapai iš tiesų yra pažiedlapiai. Išsidėstę ratu, jie sudaro spalvotą skrotelę, tarytum Kalėdų žvaigždę. Tikrieji žalsvai gelsvi puansetijų žiedai labai smulkūs ir vos pastebimi. Lapai ištisiniai, gana dideli, ant ilgų lapkočių.


Veislių įvairovė


Išvesta daugybė puikiosios puansetijos veislių, kurios skiriasi žydėjimo laiku, kerelių ir lapų dydžiu bei forma, pažiedlapių spalva, jų skaičiumi ir išsidėstymu. Gražios įprastos formos puansetijos, o įdomesnės – rožytės formos. Naujausios veislės išsiskiria tvirtumu, o tai labai svarbu gėlių versle.
Kalėdų žvaigždės, nelygu veislė, genėjimo būdas, indų dydis ir auginimo trukmė, auginamos įvairiai: su vienu stiebu – vienastiebės, šakotosios – keliais stiebais, taip pat kamieninės ar piramidės formos. Populiariausios šakotosios puansetijos, turinčios kelis stiebus.


Kad kereliai užaugtų žemesni ir kompaktiškesni, nuskabomos jų viršūnės ir naudojami augimo reguliatoriai – retardantai. Žemaūgės ir kompaktiškosios puansetijos auginamos standartiniuose vazonuose, o aukštaūgės – didesnės talpos induose. Jos skinamos puokštėms, tinka kompozicijoms. Pamerktos vandenyje išsilaiko apie dvi savaites.


Vis populiaresnės ne vien raudonžiedės, bet ir retesnių spalvų bei atspalvių puansetijos. Jos derinamos prie namų interjero: sienų spalvos, baldų stiliaus, staltiesės ir floristinių aksesuarų.

Ar ilgai žydės?


Parsineštą namo puansetiją įkurdinkite šiltame (15–20 laipsnių C) kambaryje, šviesioje, nuo skersvėjų apsaugotoje vietoje.


Pirkdami atkreipkite dėmesį į mažus, gelsvus, vos pastebimus žiedus žiedyno viduryje: jei jie neprasiskleidę, gėlė žydės ilgai (spalvotieji pažiedlapiai laikysis ilgai, apie 2,5 mėn.), o jei visiškai išsiskleidę – daug trumpiau.


Kad gėlė ilgiau džiugintų, jai reikia šiek tiek dėmesio ir meilės:


• pradžiūvus substratui, palaistykite šiltu 18–20 laipsnių minkštu vandeniu. Jį pilkite tik į padėkliuką;
• jei oras per sausas, puansetija pradeda mesti lapus, tad reikia nuolat drėkinti patalpų orą;
• negerai ir per didelė oro ir substrato drėgmė – pradeda pūti šaknys, krinta lapai, augalas gali žūti;
• papildomai tręšti nereikia. Nuo lapkričio mėnesio puansetijos jau nebetręšiamos.


Atsisveikinti neskubėkite


Dauguma mano, kad ši gėlė yra vienkartinė, ir su nužydėjusia atsisveikina. O iš tiesų reikia tik trupučio kantrybės bei noro, ir puansetija galėsite džiaugtis ne vienus metus.


Peržydėjusią gėlę perneškite į vėsesnę patalpą (12–15 laipsnių C), retai laistykite. Gėlė ilsėsis apie 3 mėn. Pasibaigus ramybės periodui, augalą apgenėkite ir persodinkite į reikiamo dydžio vazoną su nauju durpių substratu, palaistykite ir vėl įneškite į šiltą, šviesią patalpą, pradėkite po truputį tręšti. Trumpėjant dienai ir vėlų rudenį puansetija vėl pasipuoš kalėdinėmis žvaigždėmis.


Jei neturite laiko, verčiau kasmet nusipirkite vis naujos spalvos ir formos, kokybišką puansetiją, išaugintą Lietuvoje, o ne atvežtą iš svetur, „pavargusią“ nuo kelionės. Lietuviška puansetija džiugins daug ilgiau.


Lietuviškos puansetijos


Šiuo metu Lietuvoje puansetijas augina didžiausi gėlininkystės ūkiai: Vitalija ir Algimantas Žemaičiai – Punioje, Alytaus r., UAB „Žiežmarių gėlės“ – Kaišiadorių r., Antanas Lėkstutis – Skinimų kaime, Šalčininkų r., UAB „Schetelig Lit“ – Elektrėnuose, Violeta ir Rimantas Olisevičiai – Barboriškio kaime, Ukmergės r.