1 būdas. Pirmoji šalčio pasekmes pajunta mūsų oda. Ypač nuo vėjo, šalčio ir sauso oro kenčia veidas ir rankos. Netinkamas šildytuvas gali tik pabloginti padėtį. Dermatologai per šalčius nerekomenduoja šildyti namų elektriniu šildytuvu, pučiančiu karštą orą, nes žiemą mūsų oda nusilpusi, jai trūksta drėgmės, o elektriniai šildytuvai dar labiau sausina orą, dėl to oda ima šerpetoti, greičiau sensta ir susidaro raukšlės. Geriausia namus šildyti kondicionieriaus tipo ar tepaliniu šildytuvu su jonizatoriumi, kuris valo ir drėkina orą.

2 būdas. Norint apsaugoti odą nuo dehidratacijos, per stiprius šalčius rekomenduojama gerti kuo daugiau skysčių – vidutiniškai 2 litrus per dieną. Gerkite mineralinį vandenį, žolelių arbatas, žaliąją arbatą su mėtomis ir citrina.

3 būdas. Kaip bebūtų keista, bet gydytojai nerekomenduoja kasdien maudytis karštoje vonioje. Šią malonią procedūrą geriau pakeisti kasdieniu vėsiu dušu, nenaudojant muilo. Vėsus vanduo drėkina odą, ji tampa elastingesnė, be to, stiprinama imuninė sistema. Išsimaudę netrinkite odos, o tik lengvai nusausinkite ją rankšluosčiu.

4 būdas. Norėdami išvengti slogos, kurią sukelia sausas oras, du tris kartus per dieną į nosį įsilašinkite homeopatinių aliejaus pagrindo lašiukų.

5 būdas. Nuo šalčio neapsaugotos ir mūsų akys, todėl grįžę namo įsilašinkite drėkinamų lašų (vadinamųjų dirbtinių ašarų).

6 būdas. Mokslininkai apskaičiavo, kad mūsų kūnas, aprengtas žieminiais drabužiais, gali ištverti iki minus 70 laipsnių šaltį, jei nėra stipraus vėjo. Tačiau jie priduria, kad drabužiai turi būti atitinkami, be to, reikia morališkai pasiruošti šalčiui. Nepasiruošęs, tik marškinėliais trumpomis rankovėmis vilkintis žmogus minus 30 laipsnių temperatūroje žūtų per tris valandas.

7 būdas. Norėdami išlikti sveiki ir nesusirgti net esant dideliems šalčiams, nenumokite ranka į paprastus patarimus – laikykite kojas ir galvą šiltai. Jokiu būdu neikite į lauką be galvos apdangalo.

8 būdas. Rytais ir vakarais vėdinkite kambarius, net jei lauke minusinė temperatūra. Šaltas oras sunaikina infekcijų sukėlėjus ir virusus.

9 būdas. Per šalčius būtina rūpintis veido oda. Naudokitės tik specialiai šaltam orui skirta kosmetika – veidą tepkite maitinančiu kremu, kurio sudėtyje nėra vandens. Sušalę skysčio kristalai gali išplėsti poras ir veidas gali nušalti arba pradėti smarkiai šerpetoti.

10 būdas. Per stiprius šalčius reguliariai lepinkite veidą kompresais. Kosmetologai pataria naudoti maitinančius kompresus ir kaukes su riebalais bei vitaminais. Geriausia kaip pagrindą naudoti pieną, žaliąją arbatą ir medų.

11 būdas. Jokiu būdu nemėginkite sušilti gerdami alkoholį! Jis tik laikinai išplečia kraujagysles, todėl iš pradžių jums gali pasirodyti, kad išgėrę iš tiesų sušilote, tačiau jau po 10–15 min. išgėrusio žmogaus organizmas šilumą atiduoda 3 kartus greičiau, nei blaivaus žmogaus.

12 būdas. Per šalčius tinkamai renkitės – kuo daugiau apsirengsite sluoksnių (net ir labai plonų), tuo jums bus šilčiau. Tai galima paaiškinti tuo, kad tarp drabužių sluoksnių susidaro plonas oro sluoksnis, kuris, kaip yra žinoma, yra geriausias termoizoliatorius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją