Vadinasi, skambučiai mobiliuoju telefonu išvykusiesiems į užsienį kainuos tiek pat, kaip ir tėvynėje. Tačiau įtaresni gyventojai dėl to džiūgauti nepuola: baiminamasi, kad nuostolius galintys patirti mobiliojo ryšio operatoriai išeities ieškos padidindami pokalbių ir SMS žinučių tarifus.
Kiek anksčiau Europos Komisija tvirtino panaikinsianti tarptinklinio ryšio mokestį iki 2015 metų. Europos Parlamento Pramonės komitetas nusprendė, kad taip ilgai laukti nereikėtų – esą tvarka turi būti pakeista jau nuo kitų metų.

Teisės aktų pataisą užregistravo Europos Parlamento vicepirmininkė vokietė Silvana Koch-Mehrin. Jos tikinimu, mokesčiui už tarptinklinio ryšio paslaugas panaikinti numatytas ketverių metų terminas yra pernelyg ilgas. Tarptinklinio ryšio paslaugos Europos Sąjungos (ES) šalių keliautojams mažėjo jau dukart, pastarąjį sykį – šių metų liepą. Neabejojama, kad mokesčio panaikinimas vienaip ar kitaip turės įtakos apie 500 milijonų ES šalių mobiliojo ryšio vartotojams.

Laimėtų vartotojai

„Sekundės“ kalbinti bendrovės „Bitė Lietuva“ atstovai informavo, kad klientams ES šalyse dabar pokalbio minutės kaina yra 1,6293 lito, gaunami skambučiai kainuoja 0,6266 lito, o SMS žinutė – 0,4596 lito. Esą kainos ne itin skiriasi nuo kitų Lietuvoje įsikūrusių konkurentų.
„Bitės“ generalinio direktoriaus pavaduotojo klientams Christopherio Robbinso teigimu, ketinimai panaikinti mobiliojo tarptinklinio ryšio apmokestinimą tikrai negąsdina.

„Tokius planus vertiname labai teigiamai. Priėmus sprendimą neapmokestinti tarptinklinio ryšio, didžiausią naudą patirs vartotojai – jiems bendrauti keliaujant bus kur kas pigiau. Esu netgi įsitikinęs, kad tokie procesai turėtų būti natūralūs ir kilti ne iš politinių institucijų, o dėl konkurencijos tarp operatorių, pačios rinkos poreikio. Tokie procesai jau ir vyksta – pavyzdžiui, pasirodė bendri „Vodafone World“ tarptinklinio ryšio tarifai. Todėl institucijų įsikišimo net ir nereikia. Operatoriams būtų priimtinesnė galimybė turėti geresnius didmeninius tarifus, nes taip vartotojams būtų galima pasiūlyti mažmeninę kainą. Vieno tarifo užtikrinimas visoje Europoje atvertų rinką ir suaktyvintų konkurenciją, dėl to laimėtų vartotojai“, – kalbėjo „Bitės“ atstovas.

Vidaus tarifai nekils

Ch.Robbinsas paneigė, kad, panaikinus tarptinklinio ryšio mokestį, „Bitė“ patirtų didžiulį nuostolį. Esą tai būtų naudinga ir klientams, ir operatoriui.

„Šiuo metu „Bitė“ tarptinklinio ryšio partneriams užsienyje sumoka daugiau už naudojimąsi jų tinklais, nei gauna iš jų už savo tinklo naudojimą. Todėl nuostolio nepatirtume. Tačiau jį pajustų daug turistų pritraukiančių šalių, tokių kaip Italija, Ispanija, operatoriai.

Todėl ir panaikinus tarptinklinį ryšio mokestį Lietuvoje vidaus pokalbių tarifai nedidės. Dėl tokio sprendimo nesikeis ir operatorių užimamos rinkos dalys, nes visoms telekomunikacijų bendrovėms bus nustatytos vienodos sąlygos“, – sakė pašnekovas.

„Bitės“ generalinio direktoriaus pavaduotojas klientams informavo, kad vadinamojo roamingo paslaugos aktualios apie 10 procentų Lietuvos gyventojų. O „Bitės“ keliaujančių klientų skaičius kinta priklausomai nuo sezono – vasarą jų gerokai daugiau.

„Omnitel“ viceprezidentas rinkodarai ir paslaugoms Darius Maikštėnas teigė, kad dabartiniai tarptinklinio ryšio tarifai, ypač mobiliojo interneto, kol kas neleidžia vartotojams išnaudoti visų mobiliojo tinklo galimybių užsienyje.

„Mums svarbu, kad mobiliojo interneto naudotojai, kurių daugelis yra „Omnitel“ klientai, užsienyje, kaip ir savo šalyje, galėtų juo nevaržomai, palankiomis sąlygomis naudotis. O mažesnės kainos didintų naudotojų skaičių“, – tikino pašnekovas.

Pelningas – internetas

D.Maikštėnas pripažino, kad tarptinklinio ryšio mokesčio panaikinimas mobiliojo ryšio operatoriams gali sukelti nenumatytų nepatogumų. Tačiau „Omnitel“ toks sprendimas didžiulio nuostolio neatneštų, nes pagrindinis pelno šaltinis yra Lietuvoje paslaugomis besinaudojantys klientai.

„Be abejonės, tarptinklinio ryšio mokesčių mažinimas ar atsisakymas yra tam tikras iššūkis visiems operatoriams. Tačiau „Omnitel“ vis didesnę pajamų dalį gauna ne iš balso paslaugų ir SMS žinučių, o iš mobiliojo interneto Lietuvoje „– teigė pašnekovas.
D.Maikštėnas patikino, kad didelės įtakos bendrovei neturėjo jau du kartus sumažinti mokesčiai už tarptinklinį ryšį ES šalyse: „Šiuo metu daug didesnę įtaką operatorių pajamoms turi ne mažinami tarptautinio tarptinklinio ryšio mokesčiai, o sumažinti skambučio užbaigimo mokesčiai Lietuvoje.“

Sumoka daug

Bendrovės „Tele2“ viešųjų ryšių vadovas Andrius Baranauskas tvirtino, kad Lietuvos mobiliojo ryšio operatoriai Europoje lyderiauja mažomis kainomis. Esą pas mus mokamas maždaug 1,60 lito už minutę tarptinklinio ryšio mokestis yra net iki keliolikos kartų mažesnis nei kitose pasaulio šalyse.

„Dėl mokesčio panaikinimo ne mes nukentėsime, o piečiau esančių šalių operatoriai, pavyzdžiui, Ispanijos, Italijos, kur nemažai lietuvių ar kitų šalių turistų poilsiauti važiuoja. Juk dideli pinigai toms šalims sumokami už naudojimąsi jų operatorių tinklais. O jeigu mūsų bendrovė ir patirtų kokį nors nuostolį, gyventojams vidaus tarifų tikrai nekelsime“, – sakė A.Baranauskas.

Neabejojama, kad mobiliojo tarptinklinio ryšio apmokestinimą panaikinti pasiryžę europarlamentarai nudžiugins ne vieną Lietuvos emigrantą ar po ES šalis poilsio bei darbo reikalais keliaujančius gyventojus.

„Sekundės“ kalbintas tolimųjų reisų vairuotojas Vidas Kavaliauskas patikino, kad dėl tokio sprendimo sąskaitos už pokalbius telefonu sumažėtų kone trečdaliu.
„Dirbu autovežiu, iš Lietuvos išvykstu maždaug šešioms savaitėms. Namuose lieka sūnus ir žmona, su ja norisi bent kartą per dieną pabendrauti. Tad už mobiliojo ryšio paslaugas iš gaunamos 3–4 tūkstančių algos reikia atskaičiuoti apie 800 litų. Tai tikrai daug. Žinoma, jei pavyksta aptikti „neužrakintą“ bevielį internetą, bendraujame skaipu nemokamai“, – kalbėjo panevėžietis.