Operos muziką sukomponavo vilnietis roko operų kūrėjas Rokas Radzevičius, libretą parašė poetas Dainius Gintalas, scenovaizdį sukūrė alytiškis menininkas Redas Diržys. Spektaklį režisuoja Albertas Vidžiūnas, projekto meno redaktorius - Nacionalinės premijos laureatas poetas Antanas A.Jonynas. Operos kūrėjus konsultuoja istorikas, etnografas Giedrius Bernatavičius. Projekto prodiuseris - VšĮ "Dainų slėnis" direktorius Darius Babijonas.

Numatoma, kad projekte dalyvaus Gardino apskrities (Baltarusija) dramos teatro aktoriai bei jaunimo iniciatyvų centro "U Michelsona" atstovai, taip pat Lenkijos muzikantai. Roko operoje, be kitų muzikantų, gros ir naujas kolektyvas - Alytaus lengvosios muzikos orkestras, rašo dienraštis "Alytaus naujienos".

Pasak kompozitoriaus R. Radzevičiaus, naujajame etnomiuzikle norima supinti ir istorijos atšvaitus, ir žmogaus egzistencijos ezoterinius simbolius. Šalia Nemuno ir ant Nemuno bus pastatytas kūrinys, kurio vienas iš leitmotyvų ir simbolių yra upė - jos tėkmė simbolizuoja žmogaus pasąmonės srautą. Pagrindinis operos veikėjas - Žuvų piemuo, įplaukiantis į žmonių sapnus. Vienas iš personažų - keltininkas, tarpininkas ne tik tarp dviejų upės krantų, bet ir tarp gyvenimo ir mirties. Operoje veikia ir moteris medyje, iš viršaus matanti žmonių sapnus bei galinti juos skaityti.

Pasak libreto autoriaus D. Gintalo, neapsieita ir be meilės leitmotyvo - šis jausmas traktuojamas kaip šviesi pasąmonės energija. Roko operoje nebus žaidžiama vien simbolika, ją "konkretins" istorinė-faktografinė medžiaga, kurią libreto autoriui pateikė G. Bernatavičius.

Roko operos režisierius, buvęs alytiškis A. Vidžiūnas, statantis spektaklius Jaunimo bei Kauno dramos teatruose, daugiareikšmiškai pažadėjo, kad spektaklio žiūrovams tikrai nebus liūdna. Jauną režisierių labai masina pastatymas atviroje erdvėje, gryname ore - tokiomis sąlygomis spektaklio jis dar nėra statęs. Taip pat knieti išbandyti kūrybines išgales roko operos žanre.

Žuvų piemens istorija, alytiškiams pasekta birželio 15 dieną, nebus vienkartinis pastatymas, nes toks jis būtų per brangus. Muzikinis spektaklis, galbūt kuklesnės apimties, ir toliau turėtų gyvuoti teatro scenoje, atgimti klasikinėje erdvėje - Alytaus miesto teatro scenoje.

Miuziklo kūrėjai tikisi, kad premjerą pamatys apie 15 tūkst. žmonių. Projekto sąmatinė vertė - 133 tūkst. Lt. Miuziklui pastatyti skirtas Kultūros ministerijos finansavimas. Projektas taip pat pretenduoja į Alytaus miesto savivaldybės paramą.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją