Išvadas pristatęs kultūros ministras Arūnas Gelūnas trečiadienį sakė, kad auditoriams užkliuvo patalpų teatrui Odminių gatvėje naudojimas. Šios patalpos buvo perduotas naudotis LNDT darbuotojui Tomui Barščiui ir tai, anot auditorių, yra grubus pažeidimas.

"Minėtas sprendimas buvo naudingas šio asmens interesams, o teatrui buvo padaryta finansinė žala - nenustatyti ir nemokėti nuompinigiai", - žurnalistams sakė A.Gelūnas.

Anot ministro, bute dar gyveno moteris su vaiku, bet į klausimą, ar jie buvo A.Večerskio giminaičiai, A.Gelūnas neatsakė.

A.Gelūnas sakė, kad nors patalpos buvo įvardytos kaip biuras, paaiškėjo, kad iš tiesų ten yra įrengtas gyvenamasis būstas su patogumais. Konkrečios sumos, kurią prarado teatras dėl nenuomotų patalpų, auditoriai nenustatė.

Ministras taip pat pranešė, kad nustatyti nepagrįsti priedų skyrimo atvejai kai kuriems darbuotojams sausio - spalio mėnesiais.
"Nustatyta, kad audituojamu laikotarpiu darbo apmokėjimui skirtų valstybės biudžeto lėšų naudojimas buvo vykdomas taip pat pažeidžiant teisės aktus", - sakė ministras.

Pasak jo, LNDT buvo padaryta nuostolių už 21 tūkst. litų. Ministras tvirtino, kad nepagrįsti priedai buvo mokami teatro juristei Jutai Večerskytei, kultūrinių renginių koordinatorei Valerijai Večerskienei bei LNDT personalo vadovei Linai Banevičiūtei.

A.Gelūnas sakė, kad tam, kad ši suma būtų išieškota, į teisėsaugos institucijas turės kreiptis naujasis vadovas Martynas Budraitis.
"Bet kokiu atveju pinigai turės būti grąžinti teatrui (...) Visų pirma bus išieškoti priedai, o dėl nuomos yra imperatyvi rekomendacija susitvarkyti teisės aktus ir visą nuomavimo sistemą taip, kad neiškiltų tokių klausimų", - sakė ministras.

Už nustatytus pažeidimus atsakomybę, anot A.Gelūno, turės prisiimti ne vienintelis buvęs LNDT vadovas, tačiau ir dar trys, keturi asmenys.
Ministras taip pat tikino, kad tuo auditorių darbas nesibaigs - bus pradėtas išsamus auditas, truksiantis du-tris mėnesius.

Šio, apie mėnesį trukusio skubaus audito metu nebuvo patikrinti duomenys dėl galimo dokumentų naikinimo, nes auditoriai tyrė "tai, kad jiems buvo prieinama", o įsilaužti į kompiuterius leidimo neturėjo. Ši informacija turėtų būti tikrinama vėliau. Vis dėlto A.Gelūnas užsiminė, jog jis buvo gavęs žinių, kad paskyrus naują LNDT vadovą buvo staigiai panaikintos pavaduotojų pareigybes.

Spaudos konferencijos metu paaiškėjo, kad A.Večerskį, tuo metu, kai LNDT neturėjo nuolatinio vadovo, laikinasis vadovas Jonas Korenka įdarbino kaip jau neberodomo spektaklio aktorių.

"Mes matome, kad jis įdarbintas kaip spektaklio "Žaldokynė" aktorius, kuris jau birželio mėnesį buvo sustabdytas - tai yra, sakykime, į vietą, kuri tarsi neegzistuoja", - kalbėjo ministras. Atsakyti, ar A.Večerkis bus atleistas iš aktoriaus pareigų, A.Gelūnas tvirtino kol kas negalintis, nors, ministro nuomone, toks sprendimas turėtų būti.

Auditas LNDT buvo pradėtas spalio pabaigoje, praėjus porai dienų po naujojo LNDT vadovo paskyrimo. Tuomet buvo gauta duomenų, kad teatre galimai vyksta pertvarkos, naikinami įvairūs dokumentai, atbulinėmis datomis rengiami įsakymai.

Pats A.Večerskis, kuris buvo pašalintas iš konkurso LNDT vadovo postą užimti, konkurso rezultatus yra apskundęs teismui.