Klaipėdos visuomenės sveikatos centro duomenimis 2009 m. Klaipėdos mieste gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis sirgo kas penktas miesto gyventojas. Vaikų iki 17 metų amžiaus sergamumas gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis kiekvienais metais sudaro apie 70 proc. Šiuo metu Klaipėdos mieste registruojami pavieniai gripo atvejai ir būdingas šiam metų laikui sergamumas ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis.

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro specialistai informuoja, kad gripo virusas nuo žmogaus žmogui gali būti perduotas oro lašeliniu būdu. Čiaudint ar kosint aerozolio lašeliai arba gleivės iš nosies ir gerklės patenka ant aplinkos daiktų, pvz., stalų, knygų, durų rankenų. Žmogus gali užsikrėsti jei palies tokius užterštus paviršius, o po to neplautomis rankomis palies savo akis, nosį ar burną.

Įvairūs tyrimai rodo, kad patekęs ant įvairių paviršių gripo virusas gali išlikti gyvybingas ir juo galima užsikrėsti dar 2–8 val. Svarbu žinoti, kad infekcija greičiau plinta ankštose, blogai vėdinamose, dulkėmis užterštose patalpose, taip pat esant didesnei oro drėgmei.

Gripui būdinga staigi ligos pradžia, karščiavimas (>38 oC), šalčio krėtimas, vargina bendras silpnumas, nuovargis, galvos ir raumenų skausmai. Būdingas viršutinių kvėpavimo takų uždegimas pasireiškiantis sausu kosuliu, gerklės skausmu, užgulta nosimi, sloga.

Skiepai yra pripažinti efektyviausia priemone, apsaugančia nuo gripo ir jo sukeliamų komplikacijų: pneumonijos, bronchito, ausų uždegimo, sinusito, lėtinių ligų paūmėjimo ir kitų. Skiepytis rekomenduojama kiekvienais metais prieš prasidedant gripo sezonui, tai yra rudenį ir žiemos pradžioje.

Pasiskiepyti nuo gripo Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja daugumai žmonių, ypač vaikams ir suaugusiems asmenis, sergantiems lėtinėmis širdies-kraujagyslių, kvėpavimo takų, inkstų ligomis, lėtinėmis ligomis susijusiomis su imuniniais mechanizmais, piktybiniais navikais; vyresniems nei 65 metų amžiaus asmenims; nėščioms moterims; sveikatos priežiūros darbuotojams. Visi, norintys pasiskiepyti nuo gripo, turi kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro specialistai rekomenduoja laikytis ir nemedicininių priemonių, mažinančių pavojų užsikrėsti gripo virusu:

- stengtis išsaugoti gerą bendrą sveikatos būklę, gerai išsimiegoti, būti fiziškai aktyviems, rūpintis psichine sveikata, valdyti stresą, gerti daug skysčių, valgyti visavertį maistą;

- atšalus orams rengtis šiltai, neperšalti, nesušlapti kojų;

- gyvenamąsias patalpas dažniau vėdinti ir plauti drėgnu būdu;

- vengti kontakto su sergančiais žmonėmis ir masinių žmonių susibūrimo vietų;

- susirgus neiti į darbą, sergančių vaikų nevesti į mokyklą, darželį, bet kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigą;

- apriboti bendravimą su kitais žmonėmis;

- kosėjant ir čiaudint prisidengti burną ir nosį vienkartine servetėle; panaudotas servetėles išmesti į uždaras šiukšlių dėžes ir nusiplauti rankas;

- rankas plauti su muilu ir vandeniu ne trumpiau kaip dvidešimt sekundžių arba valyti su dezinfekavimo priemonėmis, kurių sudėtyje yra alkoholio;

- stengtis neliesti paviršių, kurie gali būti užteršti gripo virusu, nes kai žmogus paliečia ką nors, kas užteršta mikrobais, o po to liečia savo akis, nosį ar burną, gali užsikrėsti gripu.

Vaikus auginantiems tėvams būtina žinoti, kad vaikų ikimokyklinio ugdymo įstaigoms draudžiama priimti sergančius ar turinčius užkrečiamųjų ligų požymius - karščiavimą, skundimąsi skausmu, viduriavimą, vėmimą, kosėjimą, išskyras iš nosies ir kt., vaikus. Vaikui sunegalavus lopšelyje ar darželyje, jis turi būti izoliuojamas iki atvyks tėvai. Po ligos vaikas gali būti priimtas į kolektyvą tik tėvams pateikus gydytojo pažymą, kad vaikas pasveiko.

Ikimokyklinio ugdymo įstaigoje turi būti organizuojama kasdienė aktyvi fizinė veikla, atsižvelgiant į vaikų amžių ir sveikatos būklę. Šviesiu paros metu, du kartus dienoje, vaikai turi būti išvedami į lauką.

Rekomenduojama gripo sezono metu t.y. spalio – balandžio mėn. ugdymo įstaigos darbuotojams taikyti griežtas gripo priešepidemines priemones: drėgnu būdu valyti grindis ir kitus paviršius bei dažnai liečiamus daiktus, tokius kaip žaislai, durų rankenos ir kt.

Vaikus auginantys tėvai kartu su ugdymo įstaigos darbuotojais turi mokyti vaikus asmens higienos laikymosi, t.y. tinkamai ir dažnai plauti rankas su muilu, su savimi turėti vienkartinių servetėlių ar nosinių, kosėjant ar čiaudint burną prisidengti ne delnais, o vienkartine nosine, alkūnės linkiu, drabužio skvernu ir nusisukti nuo kitų žmonių, panaudotas vienkartines nosines išmesti ir nusiplauti rankas.

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro specialistai informuoja, kad šiuo metu, prieš prasidedant sergamumo gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis pakilimui visi turi prisiminti ir taikyti gripo profilaktikos priemones.

Šaltinis
Klaipėdos visuomenės sveikatos centras
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją