Už teisės akto pataisas po svarstymo pritarė 67 parlamentarai, prieš buvo 25 Seimo nariai ir tiek pat tautos atstovų balsuodami susilaikė, tačiau įstatymo priėmimui Seime reikės dar vieno balsavimo.

„Toks sprendimas reiškia vieną dalyką: tai Seimo kreipimasis į Lietuvos visuomenę – daugiau gerkite. Tai paprastas pasakymas, kuris čia nuskambėjo. Aš noriu priminti, kad 2008 m. pabaigoje mes svarstėme tuos klausimus (ir alkoholio akcizų klausimus) labai stipriai paveikti ir realaus Lietuvos gyvenimo, tragedijų, kurias labai aiškiai matėme. Kai girtas policininkas įvažiavo į vaikų minią Žemaitijoje, užmušė tris ar kelis vaikus, tai mes tada suvokėme, ką reikia daryti. Dabar tokių tragedijų neatsimename,tai ir vėl sakome „Gerkite lietuviai, nes labai reikia pajamų į biudžetą“, - po balsavimo piktinosi premjeras Andrius Kubilius.

Šiuo metu etilo alkoholiui taikomas 4416 Lt tarifas už hektolitrą.

Pristačiusi pagrindinio Ekonomikos komiteto išvadą, palankią akcizų mažinimui, socialdemokratė Birutė Vėsaitė aiškino, esą padidinti akcizai Lietuvos alkoholio gamintojus varo į bankrotą ir verčia atleisti darbuotojus, o alkoholio parduotuvių lentynose nemažėją – tik lietuviškus gaminius pateikia „Zelionaja marka“ ir kiti rusiški, baltarusiški ar ukrainietiški gaminiai.

„Nacionalinė alkoholio pramonė yra privesta prie žlugimo ribos, tikrai tai kelia didelį susirūpinimą. Aš manau, kad apskritai alkoholio akcizų taikyme yra labai daug sumaišties. Jeigu mes pasižiūrėtume, kiek alkoholio akcizai pakelti nuo to, koks yra reikalavimas Europos Sąjungoje, tai sudaro 2,5 karto. Žiūrėkite, kas darosi rinkoje. Rinkoje ima dominuoti nelietuviška produkcija, atsiranda „Zelionaja marka“ ir panašūs alkoholiniai produktai. Lietuva yra maža rinka, ją paimti labai lengva. Šitas dabar ir vyksta. Iš „Alitos“ atleidžiama 30 proc. žmonių (pati bendrovė pranešė, kad atleis iki 20 proc. darbuotojų – DELFI), iš Anykščių atleidžiama apie 50 proc. žmonių (pati bendrovė pranešė, kad atleis iki 30 proc. žmonių - DELFI), nes didieji distributoriai norėdami užimti mūsų rinką duoda didžiules nuolaidas, ko mūsų alkoholio pramonė tikrai negali daryti“, - piktinosi B. Vėsaitė.

Jai pritarė ir partijos kolega Algirdas Sysas, tik jis teigė, jog iniciatorių siūlymu akcizus buvo siekta sumažinti ne iki 3200 Lt už gryno etilo alkoholio hektolitrą, bet iki 3740 Lt.

Politikas teigė suprantąs kovos su alkoholizmu svarbą, tačiau priminė, kad akcizų didinimo motyvu prieš dvejus metus tapo ne siekis mažinti alkoholio vartojimą, o didinti pajamas į biudžetą.

„Pradėjo tik dveji metai nuo naktinių įstatymų mokesčių pakeitimų ir akcizo padidinimų. 2008 m. gruodžio mėnesį, naktį šitas procesas buvo padarytas. Koks tikslas buvo didinant akcizą? Ko buvo siekiama? Buvo siekiama ne kovoti su alkoholizmu, buvo siekiama surinkti daugiau mokesčių“, - aiškino A. Sysas bei pridūrė, kad kovoti su alkoholizmu reiktų kitais būdais, o ne mokesčiais, kurie žlugdo Lietuvos gamintojus.

Tuo tarpu „Tvarkos ir teisingumo“ partijos frakcijos atstovas Egidijus Klumbys teigė, kad šiuo metu Seimo vykdoma politika yra priešinga alkoholio vartojimo mažinimui šalyje. Anot jo, mažinant akcizus, sumažės ir alkoholio kaina, tad žmonėms jis taps prieinamesnis.

„Mūsų valstybės alkoholio politika, kuri dabar yra vykdoma Seime, yra visiškai priešinga deklaruojamai kovai su alkoholizmu. Mes darome priešingai: didiname prieinamumą ir mažiname kainą. Praeis metai ar pusantrų ir čia, iš tribūnos, kalbėsiantys sveikatos apsaugos atstovai pateiks rezultatus, koks buvo šių dienų Seimo sprendimo poveikis. Jūs iš tikrųjų šiuo sprendimu prisiimate atsakomybę už ateities kartą, už tai, kad viskas atsitiks, kas susiję su alkoholiu Lietuvoje“, - aiškino E. Klumbys.

DELFI primena, kad nuo 2009 m. sausio akcizas etilo alkoholiui padidėjo 15 proc., o kitiems alkoholiniams gėrimams – 10-20 proc.

Seimo nariai antradienį taip pat pritarė „Tvarkos ir teisingumo“ partijos frakcijos nario Juliaus Veselkos ir valstiečio liaudininko Antano Bauros siūlymui suvienodinti akcizų tarifus vynui iš šviežių vynuogių ir kitiems fermentuotiems gėrimams, kurių faktinė tūrinė alkoholio koncentracija yra ne didesnė nei 8,5 proc.

Ši pataisa yra naudinga įmonei „Anykščių vynas“, kuri gamina vyną iš lietuviškų uogų. Seimo narių tvirtinimu, iki šiol akcizo tarifas vynui, gaminamam iš lietuviškų uogų, buvo 16 Lt didesnis nei importuojamam vynuoginiam vynui.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją