Gruodžio 3 – 9 d. „Skalvijos“ kino centre vyks Naujojo Rusijos kino dienos. Bus pristatyti šeši nauji rusų režisierių filmai. Dauguma filmų herojų – vieniši žmonės, nenorintys susitaikyti su kasdienybe, ieškantys meilės arba pamišę dėl jos.

Gruodžio 3 d. festivalis prasidės jaunos režisierės Annos Fenčenko filmu „Dingęs be žinios“, kuris 2010 m. kino festivalyje „Kinotauras“ buvo apdovanotas kaip geriausias pilnametražis debiutas. Geriausiu jis pripažintas ir moterų filmų festivalyje „Šeršėliafam 2010“. Šįkart filmą „Dingęs be žinios“ pristatys pati režisierė A. Fenčenko. „Kafkiško“ filmo herojus – atsiskyrėlis programuotojas. Praradęs namus ir pasą, jis susivokia, kad anktesnis gyvenimas niekada nebegrįš.

Režisierės Svetlanos Proskurinos filmo „Paliaubos“ (geriausias 2010 m. festivalio „Kinotauras“ filmas) herojus - jaunuolis Jegoras, gyvenantis provincijoje. Nenorėdamas būti balta varna, vaikinas stengiasi ištrūkti iš jam svetimos aplinkos ir tikisi atrasti tikrą meilę. Žiūrovai gali prisiminti aktorių Ivaną Dobronravovą iš A. Zviagincevo filmo „Sugrįžimas“, kuriame, būdamas vaikas, atliko dramatišką jaunesniojo brolio vaidmenį.

Vos prasidėję, bet jau sugriuvę mažylių – brolio ir sesers gyvenimai Kiros Muratovos filme „Rylos melodija“. Nenorėdami būti atskirti po mamos mirties, jie ištrūksta ieškoti tėvo. Režisierė K. Muratova kaip ir ankstesniuose filmuose (jie gruodžio 3–9 d. bus rodomi „Skalvijoje“) negailestinga nedraugiškam šių dienų pasauliui. Groteskiško filmo „Rylos melodija“ 2009 m. mažoji aktorė Jelena Kostiuk Maskvos kino festivalyje apdovanota už geriausią moters vaidmenį, o režisierė Kira Muratova pelnė „Fipresci“ (kino kritikų) prizą.

Sudėtingas ir mažojo Sašos gyvenimas Sergejaus Snežkino filme „Palaidokite mane už grindjuostės“. Nors berniukas ir nėra apleistas – juo rūpinasi despotiška močiutė (įtaigus aktorės Svetlanos Kriučkovos vaidmuo), jis turi mamą, deja, jos negali pamatyti. Vienintelis jo noras - su ja susitikti. Filmas sukurtas pagal populiarią Pavelo Sanajevo autobiografinę to paties pavadinimo apysaką, skirtą jo patėviui - garsiam rusų aktoriui Rolanui Bykovui.

Prieš porą metų Naujojo Rusijos kino dienose žiūrovams buvo parodytas debiutanto Igorio Vološyno filmas „Nirvana“. Šiųmetinėje programoje žiūrovai atpažins šio režisieriaus stilių naujame autobiografiniame filme „Aš“. I. Vološynas kalba apie 1990-ųjų kartą. Apie „perestroikos“ laikus, kai nemažai jaunų žmonių baigė gyvenimą tragiškai.

Režisieriaus Dmitrijaus Meschijevo filmas „Žmogus prie lango“ mažiausiai drastiškas, bet nemažiau dramatiškas programos filmas. Prieš porą metų „Skalvijoje“ buvo parodyta jo „Mechaninė poema“. „Žmogus prie lango“ artimas klasikinėms rusiškoms melodramoms. Filmo herojus - nesėkmingas aktorius Aleksandras Dronovas, kuriam patinka stebėti žmones pro langą ir spėlioti kas jie tokie. Nevykusį jo gyvenimą išklibina jauna moteris, kuri savotiškai jį pamilsta.

Žiūrovai greičiausiai atpažins Dronovo vaidmenį filme sukūrusį humoristinės televizijos laidos „Miestelis“ („Gorodok“) režisierių, scenarijaus autorių ir aktorių Jurijų Stojanovą.

Naujojo Rusijos kino dienos – tai dar viena pažintis su rusiškais filmais, atspindinčiais neramų žmonių gyvenimą, tai ir pažintis su naujomis kino kūrėjų pavardėmis, naujausiais žinomų režisierių filmais bei talentingų aktorių vaidmenimis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją