Šiaurės Europoje labai populiarios vonelės kojoms. Kojos nuleidžiamos į dubenį su vandeniu, kurio temperatūra maždaug +37 laipsniai. Po to pamažu pilamas karštas vanduo, kol pasiekiama „kantrybės riba“. Tokių vonelių tikslas – pagerinto nosies gleivinės kraujotaką. Juk kojų atšaldymas pablogina kvėpavimo takų gleivinių kraujotaką, o tai didina užsikrėtimo sloga tikimybę. O šiltos kojos, priešingai, suaktyvina imuninę apsaugą.

Panašiu poveikiu pasižymi ir vienas labiausiai paplitusių receptų: į kojines priberti sausų garstyčių ir jomis apsiavus eiti miegoti.

Druska ir citrina

Rumunijoje toks mišinys yra pirmoji priemonė nuo slogos. Išspaudžiama pusė citrinos, sultys sumaišomos su arbatiniu šaukšteliu druskos, užpilama 50 g vandens. Skystis pipete lašinamas į nosį. Tokį gydimą iškęs toli gražu ne kiekvienas, bet jo efektyvumu esą niekas neabejoja. Druskos tirpalas mažina patinimą, o vitaminas C sutraukia kapiliarus.

Tačiau gydytojai šį receptą rekomenduoja vertinti itin atsargiai. Ypač apdairiai reikėtų gydyti vaikus, nes jų ausies landa yra trumpa ir plati, todėl gali nesunkiai įsimesti infekcija.

Krienai nosiai

Pasirodo, krienai yra naudingi ne tik raugiant agurkus ar kaip mėsos prieskonis. Tai gerai žino vokiečiai. Šviežiai užplikytų krienų mišinys su cukrumi ir obuoliais padeda užpuolus slogai. Suvalgius kelis valgomuosius šaukštus tokio mišinio per dieną bus lengviau kvėpuoti per nosį. Taip yra dėl to, kad krienuose yra ypatingų junginių, kovojančių su bakterijomis, virusais ir grybeliais. Organizmas juo gerai toleruoja, nes šie junginiai nenaikina naudingos žarnyno mikrofloros. Be to, krienai stiprina imuninę sistemą.

Inhaliacijos su ramunėlėmis

Olandijoje vienas iš populiariausių kovos su sloga būdų – inhaliacijos su mentoliu, kamparu ar ramunėlėmis. Daugelis žmonių įsitikinę, kad po tokios procedūros savijauta pagerėja.

Gydytojai mano, kad sloguojant tokios inhaliacijos yra neveiksmingos, tačiau sergant apatinių kvėpavimo takų ligomis, pavyzdžiui, bronchitu ar tracheitu – netgi labai efektyvios.

Tik neverta inhaliacijomis gydyti mažų vaikų. Pernelyg karšti garai gali sukelti nudegimą, o mentolis ir kamparas – dusulio priepuolį.

Žolė imunitetui

Kemeras – mėgstamas Šiaurės Amerikos indėnų vaistas. Šiais laikais kemero gydomąsias savybes pripažįsta ir Europos mokslininkai. Jame yra dideli kiekiai vadinamojo „gamtinio ksilano“, kuris aktyvina imuninę sistemą.

Šiais laikais kemero žolės galima įsigyti vaistinėse. Receptas nuo slogos toks: 2 arbatinius šaukštelius sausos kemero žolės užpilti 500 ml virinto vandens, 4 valandas palaikyti, nukošti. Vartoti po 100 ml 3-4 kartus per dieną likus 10-15 minučių iki valgymo.

„Indėniškos priemonės“ poveikis – greitas visų slogos požymių pašalinimas. Ir tai svarbu, nes kemero žolės arbatą galima vartoti ir vaikams nuo 6 mėnesių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją