Šiuo metu Rytų Europos dalis bendroje Europos IT rinkoje nesiekia 8 proc., tačiau per ateinančius kelerius metus turėtų padidėti maždaug iki 10 proc. "Gartner" teigimu, tokią plėtrą užtikrins finansavimas, kurį Europos Sąjunga (ES) skirs stojančiosioms šalims. Manoma, kad didelė dalis ES lėšų bus investuojama į stambius IT projektus.

"Gartner" viceprezidentė tyrimams Andrea Di Maio (Andrėja Di Majo) sakė: "Į ES stojančių šalių IT rinkos augs visų pirma dėl to, kad finansavimo antplūdis iš ES sukurs užburtą ratą, kuris pakeis vietinę ekonomiką".

Sparčiausiai turėtų augti programinės įrangos sritis, nes kai kurios mažiau išsivysčiusios šalys bus priverstos laikytis ES įmonių valdymo taisyklių. Tai bei didesnis klientų duomenų valdymui skirtos programinės įrangos naudojimas padidins programas siūlančių įmonių pajamas.

Taip pat turėtų padidėti išlaidos techninei įrangai. Manoma, kad stojančiosios šalys didžiausią dėmesį skirs senesnių sistemų atnaujinimui ir investicijoms į telekomunikacijų sektorių, įskaitant plačiajuostį internetą ir įmonių tinklus.

"Gartner" rekomenduoja stojančiųjų į ES šalių IT vartotojams skatinti tradicinių įsigijimo būdų plėtojimą. Tuo tarpu pardavėjai turėtų didžiausią dėmesį skirti konkurencingoms rinkos nišoms, užuot skverbęsi į tradiciškesnes rinkas, kurias jau aprūpina stambūs tiekėjai.

"IT vartotojai turės tiesioginės ir netiesioginės naudos užmegzdami ryšius su tiekėjais, kad gautų ES finansavimą ir taip sumažintų išlaidas įsigyjamoms prekėms bei paslaugoms, - aiškino A. Di Majo. - Jei IT tiekėjai dar nepradėjo galvoti apie tai, kaip šis aspektas palies jų verslą, jie turi tai pradėti daryti nedelsiant".

"Gartner" taip pat atkreipia dėmesį į problemas, kilsiančias panaikinus darbuotojų judėjimo apribojimus. Pasak tyrimų bendrovės, vietinėms įmonėms bus labai svarbu pritraukti būtinus darbuotojus ir kiek įmanoma labiau lokalizuoti savo sprendimus. Be to, "Gartner" įspėja nesusigundyti "lengvomis" besiplečiančių rinkų sritimis, pavyzdžiui, žemės ūkio sektoriumi ir korporaciniu valdymu.

Tyrimų bendrovė taip pat rekomenduoja šalims skatinti privataus sektoriaus investicijas, kad jos atitiktų ES skiriamų lėšų lygį, bei puoselėti glaudžius valstybinio ir privataus sektorių ryšius.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją