Trys ES narės – Danija, Nyderlandai ir Jungtinė Karalystė (JK) – per paskutiniuosius dvejus metus įdiegė taškų sistemą, kuri padeda vyriausybėms atsirinkti tuos imigrantus, kurių įgūdžiai geriausiai atitinka darbo rinkos paklausą, bei leidžia supaprastinti būsimųjų migrantų legalizavimo procedūrą. Vokietija, trečia pagal populiarumą tarp imigrantų šalis, praėjusiais metais atleido universiteto diplomus turinčius atvykėlius iš ES naujųjų šalių narių nuo darbo rinkos testų; tokias pačias nuolaidas gavo Vokietijos universitetų diplomus turintys asmenys, nepriklausomai nuo jų pilietybės.

Gabių migrantų poreikis auga dėl kelių priežasčių, teigia „European Voice“. Europos populiacijos sparčiai sensta; europiečiai ilgiau gyvena ir turi mažiau vaikų. Jei dabartinės migracijos tendencijos nesikeis, turtingiausių pasaulio ekonomikų – Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos narių – darbingo amžiaus žmonių skaičius per ateinantį dešimtmetį padidės tik 1,9%, tuo tarpu per šią dekadą jis paaugo 8,6%. Keliose šalyse, tarp jų ir Vokietijoje bei Italijoje, darbingo amžiaus žmonių sumažės. Todėl ims trūkti darbuotojų, išlaikančių pensijų sistemas. Problema ir tai, kad milijonai europiečių turi darbo rinkoje nepaklausias profesijas.

ES jau ėmėsi keleto priemonių. 2009 m. gegužės mėn. priimta direktyva, turinti palengvinti aukštos kvalifikacijos užsieniečių įsiliejimą į Sąjungos darbo rinką vadinamosios „mėlynosios kortos“ pagalba. O praėjusią vasarą Komisija pasiūlė teisinį kompanijos darbuotojų vidaus perskirstymo reguliavimą, kuriuo remiantis, už ES ribų įsikūrusios įmonės galėtų laikinai perkelti patyrusius darbuotojus į ES teritorijoje esančius savo padalinius ar dukterines bendroves.

Tačiau mėlynosios kortos diegimas, įgyvendinamas pačių valstybių narių, vyksta lėtai ir netolygiai. Narės nesutaria ir dėl to, kiek ES gali reguliuoti nacionalinę imigracijos politiką.

Aukštos kvalifikacijos imigrantai kelia mažiausiai diskusijų, nė viena vyriausybė neabejoja, kad reikia juos prisivilioti. Tačiau ir šie darbuotojai tampa keliose valstybėse narėse įsižiebusių diskusijų dėl imigracijos įkaitais. Vis dėlto tikėtina, kad kitos valstybės narės paseks JK pavyzdžiu, kurios naujoji vyriausybė iš pradžių bandė apriboti imigraciją, tačiau dabar, regis, ketina panaikinti suvaržymus.