R20 - tai nauja iniciatyva, kuria siekiama suburti visų pasaulio regionų valdžios atstovus, siekiant drauge ieškoti sprendimų, kokių veiksmų imtis, kad būtų skatinamas efektyvus energijos naudojimas, atsinaujinantys energijos šaltiniai ir ekologiškas transportas.

Praėjusią savaitę Kalifornijoje pristatytą iniciatyvą aktyviai remia daugelis Europos regionų.

„Nacionalinių grupių pasirašyta Veiksmų klimato srityje chartija – svarbi žinia nacionalinėms vyriausybėms ir tarptautinėms institucijoms. Regionai privalo remti kovos su klimato kaita priemonių diegimą ir taikymą“, - sakė Europos regionų asamblėjos pirmininkė, Ile-de-France regiono tarybos asamblėjos viceprezidentė Michèle Sabban.

R20 iniciatyvai atstovauja šie Europos regionai: Alba (Rumunija), Flevolandas (Nyderlandai), Azorų salos (Portugalija), Istrija (Kroatija) ir Doneckas (Ukraina).

A.Schwarzeneggeris – prie iniciatyvos vairo

R20 iniciatyva pagrįsta C40 modeliu. C40 – tai 2005 m. įkurtas keliolikos pasaulio didmiesčių susivienijimas, kuriam šiuo metu vadovauja Niujorko miesto meras Michaelas Bloombergas C40 miestai pasirašė pasižadėjimą spręsti globalinio atšilimo ir klimato kaitos problemas bei įsipareigojo taupyti energiją ir naudoti daugiau atsinaujinančių energijos šaltinių.

R20 iniciatyva buvo pristatyta šią savaitę vykusio trečiojo Gubernatorių Pasaulinio klimato viršūnių susitikimo metu Davise, Kalifornijoje. Tai buvo paskutinė Kalifornijos gubernatoriaus Arnoldo Schwarzeneggerio galimybė pasireikšti pasauliniu mastu prieš pasibaigiant jo kadencijai 2011 m. sausio 3 d.

A. Schwarzeneggeris ėmėsi šios iniciatyvos, siekdamas atkreipti dėmesį į galimą regioninės valdžios indėlį kovojant su klimato kaita ir ją paskatinti prisidėti mažinant šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą.
„Neturime laiko laukti. Atitinkamų veiksmų privalome imtis nedelsdami. Geriausia, ką galime padaryti, - tai įgyvendinti R20 iniciatyvą“, - konferencijoje kalbėjo buvusi kino žvaigždė.

„Regioninių vyriausybių vaidmuo šiuo metu yra svarbesnis nei bet kada anksčiau, o Kalifornijos pavyzdys parodė, kad valstybės ir regioninės vyriausybės gali įgyvendinti ekologišką ekonomiką skatinančias strategijas, kurios padėtų sukurti naujų darbo vietų ir saugoti aplinką“, - sakė A.Schwarzeneggeris.