Medicinos praktikoje bičių pikis taikomas plaučių tuberkuliozei gydyti, otolaringologijoje, gastroenterologijoje, oftalmologijoje, stomatologijoje, chirurgijoje, urologijoje, ginekologijoje ir praktologijoje. Pikiu sėkmingai gydomi nušalimai, nudegimai, spinduliavimo pakenkimai, virusinės infekcijos, širdies bei kraujagyslių ligos, prostata, trofinės žaizdos.

Kaip teigia habil. dr. Mykolas RAUCKIS tinklalapyje bitininkas.lt, natūralaus bičių pikio inhaliacijomis efektyviai gydomos viršutinių kvėpavimo takų ligos. Procedūrai imama 30-50 g pikio, kuris supilamas į sausą mažą arbatinuką. Ant uždengto arbatinuko snapelio užmaunamas čiulptukas bei įstatomas piltuvėlis. Arbatinukas dedamas į puoduką (vandens vonelę) taip, kad 2/3 būtų apsemtas. Puodukui iš kartono iškerpamas dangtis su skyle viduryje - arbatinukui įstatyti; plyšeliai aplink apsaugai nuo karštų garų apkamšomi vata.

Kai vanduo užverda (kaitinti ant mažos ugnies) ir sausame arbatinuke ištirpęs pikis ima skleisti malonų kvapą, pradedama inhaliacijos procedūra. Piltuvėlio platųjį galą pridėjus prie burnos, kvėpuojama: pro burną įkvepiama, pro nosį iškvepiama. Taip kvėpuojama po 10-15 min. du kartus per dieną. Inhaliuojamo pikio keisti nereikia bent porą savaičių. Tam pačiam tikslui tinka ir spiritinis pikio tirpalas.

*Spiritiniu pikio tirpalu obstrukcinį bronchitą galima išgydyti išsiverčiant be kitų vaistų. Triskart per dieną, 30 min. prieš valgį, geriama po 30-40 lašų (30 proc. tirpalo) su vandeniu, pienu, medumi ar ant gabaliuko cukraus. Kursas - 1-2 mėnesiai. Toks pat gydymas tinka sergant lėtiniu viršutinių kvėpavimo takų uždegimu.

*Nuo slogos rekomenduojamas 20 proc. aliejinis pikio tirpalas (lašinamas į nosies landas). Sergant faringitu, juo tepama gerklė.

Esant gripui ir peršalimui, rekomenduojama gerti arbatą su medumi, o anginai – čiulpti nedidelį kiekį bičių pikio, kol visiškai ištirps. Naudingas ir pikio užpilas (taip pat parduodamas vaistinėse): vienas valgomasis šaukštas užpilo atskiedžiamas trim šaukštais šilto vandens. Gerti tris-penkis kartus per dieną.

Bitės pikį renka nuo medžių (topolių, beržų ir kt.) lipnių pumpurų, ūglių ir naudoja jį avilio plyšiams klijuoti, medui akiuoti, gendantiems svetimkūniams, kurių negali pašalinti iš avilio, balzamuoti, mat pikis nepraleidžia oro ir drėgmės. Dėl tų pačių konservuojančių savybių jis neleidžia gesti bičių produktams (pvz., bičių pieneliui), dygti į avilį suneštoms žiedadulkėms. Be to, bitės pikiu dezinfekuoja korių akutes ir taip apsisaugo nuo ligų, dar ir aromatizuoja avilį. Viena bičių šeima per dieną į avilį atneša 1 g pikio, o per metus - iki 150-200 g.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją