Tarptautinę vyrų dieną 1999 metais inicijavo buvęs SSRS prezidentas Michailas Gorbačiovas. Netrukus šią šventę patvirtino Jungtinės Tautos.

Tiesa, įvairiose šalyse Vyrų diena minima ir kitokiu laiku. Pavyzdžiui, Brazilijoje – liepos 15 d., Ukrainoje – vasario 23 d., tarsi „užklojant“ ją ant buvusios Sovietų armijos dienos, Lenkijoje ir Slovėnijoje – kovo 10 d., t. y. praėjus vienai dienai nuo Kovo 8-osios, Tarptautinės moters dienos. Beje, kitąmet Kovo 8-oji bus švenčiama jau 100-ąjį kartą, tad tarp Vyrų ir Moters dienų atsiradimo – 88 metų tarpas, per kurį istorijos svarstykles buvusiam SSRS prezidentui teko spustelėti jau į kitą – vyrų – pusę.

Įdomu, kad pasaulyje egzistuoja net dvi Tarptautinės vyrų dienos, nors abi švenčiamos tą patį lapkričio mėnesį, tik vienai paskirtas pirmasis lapkričio šeštadienis, o kitai – konkreti data – lapkričio 19-oji. Angliškai šių abiejų vyrų švenčių pavadinimai rašomi skirtingai (International Men’s Day ir Men’s World Day), tačiau verčiami dažnai vienodai.

Beje, iš tikrųjų M. Gorbačiovo įsteigta diena – pasaulinė, o kita, vėlesnė, – tarptautinė. Pastaroji pirmąsyk buvo paminėta tais pačiais metais Trinidado ir Tobago Respublikoje, kiek daugiau nei milijoną gyventojų turinčioje Karibų jūros valstybėje. Vėliau ji imta minėti JAV, Didžiojoje Britanijoje, Jamaikoje, Australijoje, Singapūre, Maltoje, Pietų Afrikos Respublikoje. Tikslus šalių, kuri kurią Vyrų dieną renkasi švęsti, sąrašas nėra sudarytas, tačiau tai nėra taip svarbu – svarbu, ar švenčia ir kokią prasmę jai suteikia. Sakykim, Kovo 8-oji, Tarptautinė moters diena, Lietuvoje tikrai yra švenčiama. Vis dėlto jos šventimą vargiai galima kaip nors sieti su pirmine šios šventės prasme – socialinėmis moterų teisėmis.

Lyčių lygybės paklodės tempimas

Apie Tarptautinę vyrų dieną Jungtinių Tautų ir UNESCO dokumentuose sakoma, kad šios dienos minėjimo tikslas – lyčių lygybės skatinimas, diskriminacijos, pasireiškiančios vyrų indėlio šeimos gyvenime ir prižiūrint vaikus menkinimu, naikinimas, taip pat tikrųjų vyriškų savybių išaukštinimas. Kitaip sakant, lyčių lygybės paklodę dabar jau stengiamasi tempti į kitą pusę.

Išskiriamos ir pagrindinės šios dienos minėjimo idėjos – vyrų indėlio į visuomenės vystymąsi įvertinimas, lygybės skatinimas, jėgos ir vyriškumo demonstravimas sprendžiant įvairias problemas. Šios šventės organizatoriai taip pat nori atkreipti dėmesį į berniukų ir vyrų sveikatą, emocinę ir dvasinę gerovę šiuolaikiniame pasaulyje, teigiamą vyrų įtaką šeimai ir vaikų auklėjimui, galiausiai į galimybę žmogui visiškai atsiskleisti, nespraudžiant asmenybės į jokius rėmus.

Įdomu, kad Jungtinės Tautos šią dieną iškėlė ir uždavinį, aktualų ne tik lyčių lygybės kontekste. Taigi Tarptautinė vyrų diena yra skirta kiekvienos gyvenimo nišos svarbai pabrėžti, kitaip sakant, atkreipti dėmesį į tai, kad ne tik žvaigždės gyvena garbingą ir reikšmingą gyvenimą. Paprastai šnekant, kad kiekvienam žmogui pasaulyje yra vietos.

Ką liudija mąstytojas?

Per M. Gorbačiovo inicijuotą dieną teikiami apdovanojimai įvairiose srityse labiausiai nusipelniusiems pasaulio vyrams. Apdovanojimus (žymiosios O. Rodeno skulptūros „Mąstytojas“ kopijas) jau yra gavę popiežius Jonas Paulius II, buvęs Lenkijos prezidentas Lechas Valensa, žymusis šou pasaulio atstovas Laris Kingas, vokiečių politikas Hansas Dytrichas Genšeris, koncerno „Siemens“ valdybos pirmininkas Hainrichas fon Pyreris, vokiečių dizaineris Karlas Lagerfeldas, amerikiečių verslininkas, CNN įkūrėjas Tedas Terneris, režisieriai Stivenas Spilbergas ir Romanas Polanskis, roko muzikantas Polas Makartnis, operos dainininkai Chosė Kareras, Lučianas Pavarotis ir Plačidas Domingas, amerikiečių aktorius ir prodiuseris Maiklas Duglasas, aktoriai Alenas Delonas, Džeremis Aironsas, Morganas Frymenas, Keanu Ryvsas, Didžiosios Britanijos verslininkas Ričardas Brensonas, anglų dainininkas Ketas Stivensas, 1979-aisiais palikęs sceną ir tapęs musulmonu bei gyvenimą paskyręs labdarai musulmonų pasaulyje, taip pat legendinis Maiklas Džeksonas.

Nors kiekvienas apdovanojimas paprastai turi kokią nors bendrą prasmę, šiame sąraše atsidūrusius vyrus būtų sunku susieti su kokiu nors kitu vardikliu, išskyrus tai, kad jie visi yra nusipelnę įvairiose srityse vyrai. Čia ir slypi simetrijos „vyrai–moterys“ klasta: jeigu už kokius nors nuopelnus apdovanojamos moterys, paprastai už kadro slypi mintis – jos daug pasiekė nepaisant to, kad yra moterys. Juk net šiais laikais šalies prezidentė netgi Europoje vis dėlto yra išimtis, o ne taisyklė – pakanka pažvelgti į bendrą Europos Sąjungos šalių vadovų nuotrauką. Tad vyrų apdovanojimai atrodo kiek dirbtini, nes būtent viršūnėse ir taip vyrų daugiausia. Kas kita – pakitęs paprasto vyro vaidmuo šiuolaikiniame pasaulyje. Ši tema tikrai verta dėmesio.

Pirmieji sujudo mokslininkai

Pirmieji bandymai atkurti lyčių pusiausvyrą įvyko Misūrio–Kanzas Sičio universiteto profesoriaus, vadovavusio Vyrų tyrimų centrui, iniciatyva. 1994 metais šis įvykis buvo paminėtas vasarį, tačiau kitais metais patyrė fiasko.

Kaip jau minėjome, pirmąkart Tarptautinė vyrų diena buvo paminėta Trinidade ir Tobage, jos iniciatorius buvo dr. Džeromas Tiluksingas iš Vest Indijos universiteto, atkreipęs dėmesį į tai, kad nėra nė vienos vyrų dienos. Šventės datai jis pasirinko savo tėvo, kuris, jo nuomone, buvo visais atžvilgiais sektinas ir gerbtinas vyras, gimtadienį. Mokslininkas atkreipė dėmesį į tai, kad vyrų diskriminacija juntama daugelyje sričių: sveikatos apsaugos, šeimos teisės, švietimo, žiniasklaidos ir t. t.

Kitaip sakant, moterys išsikovojo „vyriškų“ teisių, tačiau, pavyzdžiui, pasiliko išskirtinę moters teisę į vaikus, tad išeitų, kad vyrai nori situacijai suteikti daugiau simetrijos. Kuo tai baigsis, sunku pasakyti. Galbūt kada nors gyvensime pasaulyje, kuriame bus mažiau lyčių stereotipų...