Nors už tai gresia iki 20 metų laisvės atėmimo, apžvalgininkai prognozuoja, kad M. Stewart atsipirks vieneriais ar dvejais metais nelaisvės.

Konkreti bausmė jai bus paskelbta birželio 17 dieną.

M. Stewart įmonės vertė nuo 1999 metų, kai jos akcijomis buvo pradėta prekiauti biržoje, smuko daugiau kaip perpus, o metinė apyvarta pernai sumažėjo 16,7 proc. iki 245,8 mln. JAV dolerių.

Šis nuosprendis turėtų suduoti skaudų smūgį jos verslo imperijai "Martha Stewart Living Omnimedia", kurios sėkmingas egzistavimas rėmėsi praktiškai tik geru įkūrėjos įvaizdžiu. "Nesu tikra, ar prekės ženklas pakels tai, kad nuo šiol bus siejamas su nuteista nusikaltėle", - laikraščiui "New York Times" pasakė konsultavimo įvaizdžio klausimais firmos "Lister Butler" firmos vadovė.

M. Stewart, kuri televizijoje rengdama laidas apie namų interjero dekoravimą ir sodo priežiūrą, leisdama atitinkamos tematikos žurnalus ir prekiaudama savo firminėmis prekėmis susikrovė milijoninį turtą, koją pakišo abejotinas sandoris dėl akcijų pardavimo, apsaugojęs ją vos nuo 50 tūkst. dolerių nuostolio. Teismo nuomone, ji veikė pagal nelegalų biržos maklerio patarimą, o vėliau per tyrimą melavo apie tikrąsias pardavimo priežastis.

Jos makleris taip pat pripažintas kaltu.

Apkaltinamasis nuosprendis buvo netikėtas daugeliui apžvalgininkų, įskaitant ir Volstrito maklerius, kurie tikėdamiesi išteisinimo buvo pakėlę M. Stewart bendrovės akcijų kursą. Prisiekusiesiems paskelbus savo išvadą, kursas krito 20 proc.

M. Stewart gerbėjai iki šiol yra įsitikinę, kad ji tapo savotišku atpirkimo ožiu, turinčiu padėti valdžiai įbauginti kitus potencialus sukčiautojus.

Kaip įprastai kovingai nusiteikusi M. Stewart iškart apskundė nuosprendį.

Savo polinkiu į tobulumą garsėjanti M. Stewart 2001 metų gruodį pardavė biotechnologijos firmos "ImClone" akcijas, likus dienai iki staigaus akcijų kurso kritimo, kurį sukėlė žinia, kad vienam šios įmonės vaistui neišduota registracija. M. Stewart ir jos makleris tvirtino, kad iš pradžių buvo susitarę parduoti akcijas, jų kainai pasiekus tam tikrų lygį. Tačiau maklerio padėjėjas teisme pareiškė, kad jis savo viršininko pavedimu informavo M. Stewart, jog "ImClone" įkūrėjas Samas Waksalas (Semas Vaksalas) skubiai atsikrato savo akcijomis. Šis verslininkas ir M. Stewart draugas, pasirodo, iš anksto sužinojo apie tai, kad jo firmos vaistas nebus registruotas.

Už machinacijas vertybiniais popieriais jis jau nuteistas septyneriems metams laisvės atėmimo.