Festivalis į Hokaidą persikėlė iš Tokijo kūrybinės komunikacijos centro „Amu“. Pagrindinis festivalio akcentas – Higašikagura miesto „Memorial Hall“ salėje eksponuota tekstilės grupės „Baltos kandys“ veltinio ir video meno paroda „Šventė“.

Lapkričio 11-14 dienomis grupės „Baltos kandys“ menininkės Miglė Lebednykaitė ir Julija Vosyliūtė Higašikagura, Higašikawa ir Asahikawa miestuose surengė teorinius ir praktinius veltinio seminarus, kuriuose apsilankė daugiau kaip 80 dalyvių. Seminaruose menininkės pasakojo apie veltinį ir jo panaudojimą šiuolaikiniame mene. Praktinėje seminaro dalyje dalyviai kūrė dekoratyvius ir praktinės paskirties veltinio gaminius.

Lapkričio 8 dieną Higašikagura mieste ir lapkričio 9 dieną Higašikawa mieste buvo surengtos tradicinės lietuvių kulinarijos pamokos. Lietuvių bendruomenės narė Jūratė Lašienė atskleidė bulvių, mėsos, varškės patiekalų, kuriuos galima pagaminti iš Hokaide auginamų produktų, gamybos paslaptis, vaišino lietuviška duona ir tradiciniais saldumynais.

Aštuonias dienas vykusiame festivalyje apsilankė keli šimtai lankytojų – miesto bendruomenė, moksleiviai, savivaldybių darbuotojai ir žiniasklaidos atstovai.

Iš Lietuvos atvykusios menininkės susitiko su Higašikagura ir Higašikawa miestų merais, lankėsi vietinių menininkų studijose, Ainu kultūros centre, Higašikagura vidurinėje mokykloje. Susitikimuose buvo aptariamos platesnių kūrybinių ir jaunimo mainų perspektyvos.

Festivalį surengė Lietuvos ambasada Japonijoje, Hokaido Higašikagura ir Higašikawa miestų savivaldybės, „Asahikawa ESTA“ įmonė. Iš dalies festivalį finansavo Lietuvos kultūros ministerija ir Kultūros rėmimo fondas.

Festivalio vieta pasirinkta dėl seniai susiklosčiusių partnerystės ryšių. Prieš 20 metų regioninio „Hokaido Times“ laikraščio žurnalistas Jošihiro Nišihara lankėsi ką tik Nepriklausomybę atgavusiose Baltijos šalyse ir parengė pirmąjį Japonijos spaudoje straipsnių ciklą apie į Europos bendriją sugrįžusias valstybes. Šįkart J.Nišihara tapo pagrindiniu festivalio Hokaide koordinatoriumi.

Hokaido saloje dirba Lietuvos garbės konsulas Hideaki Fujii, veikia Latvijos ir Estijos draugijos. Hokaido universitete yra studijavę lietuvių, dirba keletas lazerių specialistų. Sapore vykstančiame sniego skulptūrų festivalyje kasmet dalyvauja Lietuvos menininkai.

Ši Lietuvos kultūros šventė – jau trečiasis kultūros renginys Hokaide 2010 metais.