Su žmonių trūkumais mums susitaikyti kur kas sunkiau. Žinoma, tai priklauso nuo to, kokio kalibro ir kokios srities tie trūkumai. Išvaizda, charakteris, pomėgiai – trys didžiausios trūkumų grupės, su kuriomis tenka susidurti.

Psichologai kalba, kad kiekvienas instinktyviai partnerio išvaizdą renkamės pagal savąją, dėl to gražiausios poros būna panašios. Tebūnie, o tokias smulkmenas kaip šukuosena ar drabužiai visada galima pakoreguoti. Su charakteriu kiek sudėtingiau. Pavyzdžiui, choleriškoms asmenybėms sunku sutarti su flegmatiškomis, kai ramesnės asmenybės nori pabūti namie, aktyvesnės veržte veržiasi kažkur išeiti, tačiau būna, kad skirtumai ir traukia.

Pomėgiai, kaip pagrindinis žmogų į priekį stumiantis variklis, turi sutapti ar bent būti palaikomi, kitaip gresia visiški nesutarimai ir ginčų bangos dėl per mažai skiriamo laiko ar ne ten švaistomos aistros. Bendra veikla, vienas maloniausių laiko leidimų būdų kartu, todėl ji ypač suartina žmones.

Prie kurių iš minėtų savybių priprantama, kurios pakeičiamos, o kurios nepakeliamos? Kiekvienu atveju individualiai. Vieni trūkumai keičiami, šlifuojami, šalinami, kiti ne, tačiau nepabandęs nesužinosi, ar gali su jais susitaikyti. Negalima pamiršti, kad nuo žmogaus priklauso, ar jam pačiam jos patinka. O gal tai, kas vienam atrodo trūkumai, kitam yra privalumai?

Čia labai subjektyvi tema. Tačiau aš ne apie pačius trūkumus, o žmonių požiūrį į juos. Man pasidarė įdomu, kiek žmonių yra sutikę taikstytis su nepatinkančiomis partnerio savybėmis, todėl ėmiau prisiminti artimųjų, draugų ir netgi vos pažįstamų žmonių pasakojimus. Nei vienas jų man nebuvo sakęs, kad jų draugė ar draugas idealus. Kažkas iš jų burbėjo dėl tokių smulkmenų, kaip reta pagalba plaunant indus, kažkas nepakentė mėgstamiausių partnerio batų, kažkas skundėsi ne pačiu geriausiu seksu, tačiau nė vienas iš jų nesakė: „Taip, viskas puiku“. Ir nemanau, kad čia slypi kas nors blogo, juk turėti trūkumų žmogiška. Kiekvienas jų turi, o kai turi pats, argi teisinga teisti kitą?

Svarbiausia, kad egzistuoja šią problemą padedanti išspręsti trauka.  Ją dažniausiai jauti, bet negali apibūdinti. Gal ir gerai – susitaupo laiko kalbomis ir besiaiškinimams. Be to, ji netgi užgožia trūkumus. Trauka ir trūkumai net skamba panašiai – tarsi būtų kilę iš tos pačios šaknies. O kai jau yra trauka, ir gyventi kartu pasidaro lengviau.

O dabar įsivaizduokite, kad esate ištremiami į negyvenamą salą ir turite teisę pasiimti vieną žmogų kartu, ką imtumėt? Garantuoju, kad ne mamą ar tėvą, ne draugą ar draugę, o mylimąjį. Nesvarbu, ar šiandien susipykote virtuvėje, ar jau savaitę mėtosi neskalbtos jo kojinės, o gal vėl pamiršo, ko norėjote gimtadieniui. Bet su juo galėtumėte ten išgyventi geriau nei su bet kuo kitu. Nesijaudinkite, niekas jūsų į negyvenamą salą neveš, tik norėjau patikrinti, kiek jums svarbūs artimojo trūkumai. Pasirodo, kuo toliau,  vis mažiau.

Kalbame, kaip reikia vertinti partnerį su trūkumas, o kiti nė tokio juk neturi. Variantų nėra, paieškų būdai komplikuoti, o garantijų, kad laukimas – geriausias sprendimas, niekas neišrašo. Tada nei apie trūkumus nesinori šnekėti. Kažkas į pasaulį paleido mitą, kad kiekvienas žmogus gimsta turėdamas antrą pusę, tereikia ją surasti. Vieniems tas mitas teikia vilčių, o kitiems griauna gyvenimą.

Knygos, televizijos laidos ir istorijos ugdo, tačiau nesuteikia instrukcijų, kaip gyventi ir kuo tikėti. Labiausiai reikia pasikliauti savo intuicija ir instinktais. Juk kiekvienas tai turime. Jei išalkstame, einame valgyti, jei pavargstame, stengiamės pailsėti, jei liūdna, ieškome kas pralinksmintų. Jei norime rasti partnerį, tai renkamės – būtent, ne ieškome, ne laukiame, o renkamės. Iš tų, kuriuos matome, iš tų, kuriuos sutinkame ir pabendraujame, tikriname ar jaučiame trauką, ar trūkumai tokie dideli, kad net ją užgožia.

Kiekvienas savo aplinkoje kažką sutinkame, tik ne visada tai tenkina, kartais tenka paleisti sutiktus žmones, kad galėtume sutikti kitus. Todėl gerbiu tuos, kurie sugebėjo susitaikyti su savo mylimųjų trūkumais, bet ir didžiuojuosi tais, kurie vis dar vieniši, nes žino, kad kažkada sutiks tą, kuriam iki tobulumo liko vienas žingsnis, o ne trys.

Nuomonę galite išreikšti iki lapkričio 23 dienos.


Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją