Tai tipinis problemų sprendimo išsiskyrimas. Vyrų ir moterų požiūris į analitinę diskusiją skirtingas. Kaip čia parodyta, vyrai linkę susitelkti ties faktais ir ieško greitų sprendimų; pokalbio tikslas yra veiksmas. Moterys trokšta išsikalbėti apie problemas, pasidalyti jausmais ir rasti bendrų patirčių.

Net jei reikia išspręsti abipusę dilemą, tokie išsiskiriantys bendravimo tikslai galiausiai gali nuvilti. Vyrai nesupranta, kodėl moterys nenori išspręsti savo problemų, kodėl jos tokios nedėkingos, kai joms pasiūloma pagalba. Moterys įsižeidžia, kad neatsižvelgiama į jų emocijas.

Tikslų siekimas

- Kur reikėtų nukeliauti atostogų?

- Noriu prie vandenyno.

- Tikrai? Ką manai apie kalnus? Nemanai, kad šiuo metų laiku jie nepakartojami?

- Taip, bet norėčiau kiek pažvejoti ir paplaukioti.

- Tau patinka vaikščioti, ar ne? Mes taip pat galėtume pasivažinėti kalnų dviračiais.

- Taip, tiek to.

Regis, atostogos šiemet gali būti atskirai. Vyrai ir moterys tikslų siekia labai skirtingai, todėl gali būti sunku sutarti. Moterys paprastai linkusios kalbėtis; jos linkusios klausti. Jų tikslas – gauti kitų sutikimą susitarimo būdu. Vyrams toks požiūris labiau primena manipuliaciją. Jie verčiau pateiks ne pasiūlymus, o pareiškimus. Jų tikslas – pasiekti savo tikslo tiesiogiai ir greitai. Jei tai neveikia, jie nedalyvauja diskusijoje; jie gali arba supykti, arba tiesiog netekti susidomėjimo tema.

Todėl tokios diskusijos paprastai nevyksta sklandžiai. Vyrai niršta, nes mano, kad moterys nori juos apgauti. Jei vyrai nedalyvauja derybose, moterys nusivilia. Tai lengvai gali virsti konfliktu, kurio niekas neplanavo.

Plepėjimas

Kas kalba daugiau, vyrai ar moterys? Pagalvokite apie visus kontaktus per dieną, šeimoje, darbe, su draugais. Manytumėte, kad daugiau kalba moterys? Taip mano daugelis žmonių. Ir jie klysta.

Tyrimai rodo, kad nėra esminio skirtumo tarp vyrų ir moterų dėl pasakytų žodžių kiekio. Kalbėdami vyrai linkę naudoti daugiau žodžių. Pagrindinis skirtumas – kada vyrai ir moterys kalba. Moterys daugiau kalba su šeima ir artimais draugais, reikšdamos paramą ir aptardamos patirtus dalykus. Vyrai daugiau kalba darbe, formaliose, bendruomeninėse situacijose, jų tikslas – apsikeisti informacija, net kalbant su draugu.

Namuose moterys kalba daugiau ir jas trikdo tylintys partneriai. Moterys stengiasi dėl santykių, o vyrams nereikia daug kalbėti, nebent yra koks nors tikslas – išspręsti problemą, padaryti sprendimą.

Pertraukimas

Skirtumai tarp gydytojų

Einate pas gydytoją recepto. Ar einate kalbėtis? Tyrimai rodo, kad vyrai ir moterys skirtingai bendrauja su savo pacientais. Vyrai paprastai kalba mažiau nei moterys, todėl mažiau (10 procentų) laiko praleidžia su pacientais. Apskritai moterys gydytojos daugiau orientuotos į pacientus, kalba apie sveikatos, emocijų ir socialinių santykių ryšį.

- Kur tvarsčiai? Aš įsipjoviau savo...

- Ką?

- Aš dirbau su...

- Ooo! Čia labai kraujuoja.

- Žinau, štai kodėl...

- Štai tvarsčiai. Ar nori...

- Aš gal pats...

- Aš galėčiau...

- Ką valgysim vakarienei?

Daugelis žmonių nemėgsta, kai juos pertraukinėja, tačiau daugelis žmonių tai daro. Moterys pertraukia rodydamos rūpestį, tačiau jos mano, kad vyrai nutraukia diskusiją pakeisdami temą. Vyrai stengiasi kontroliuoti pokalbį jį nutraukdami. Jie taip pat mano, kad moterų palaikomoji reakcija yra pertraukimas.

Dažni pertraukimai gali erzinti. Dėl to gali kilti pyktis ir konfliktas, nebent kaltoji pusė susipranta.

Elektroninis paštas

Elektroninis paštas. Toks naudingas, patogus ir greitas. Elektroninis paštas. Toks erzinantis ir jo tiek per daug. 2009 metų tyrimas nustatė, kad 1,4 milijardo žmonių pasaulyje naudojasi elektroniniu paštu, išsiųsdami 247 milijardus laiškų kasdien. Dėl didžiulio išsiunčiamų laiškų skaičiaus nenuostabu, kad daugelio laiškų tonas šnekamasis. Klaidų būna šnekoje, jos kartojasi ir laiškuose.

Daugelis moterų laiškų susijusios su santykių stiprinimu: palaikymu, patarimais, atsiprašymais, klausimais, dėkojimais.

Vyrų laiškai labai skirtingi. Jie ne tik dažniau save pateikia kaip ekspertus, tačiau jų bendravimo stilius dažnai būna sarkastiškas, kandus. Laiškais jie gali tikėtis gauti informacijos, tačiau gali rodyti savo įtaką ir pagarbą.

Bendravimas, nesvarbu, ar jis verbalinis, neverbalinis ar kompiuterinis, yra atviras interpretacijai. Tai ypač tinka tada, kai vyrai ir moterys vertina vienas kitą. Žinojimas, kad bendravimo stiliai skiriasi, gali apsaugoti nuo ilgų ir nereikalingų kivirčų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją