Dviejų puslapių dokumentas parengtas pagal Adeno įlankoje patruliuojančių ES karinių jūrų pajėgų nurodymus. Išgyvenimo vadove bendrais bruožais aprašoma, kaip įveikti buvimo įkaitu pasekmes.

Jame pabrėžiama, kaip svarbu kalbėtis apie tai, kas atsitiko, ir priimti medikų bei psichologų pagalbą.
ES įspėja, kad piratavimas Somalio regione skiriasi nuo piratavimo kituose regionuose, kuriuose laivai užgrobiami su motyvu apiplėšti, nes Somalio piratų pagrindinis tikslas yra užgrobti laivą ir jo įgulą dėl išpirkos. Anot ES, kadangi Somalio piratai mano, kad jų veiksmai susiję su verslu, jie nenori pakenkti savo belaisviams. "Iki šiol smurto prieš laivų įgulų narius atvejų skaičius yra santykinai mažas, palyginti su kitais Afrikos žemyno regionais“, - rašoma dokumente.

Kai kurie patarimai skamba kasdieniškai: „Būkite kantrūs – žinokite, kad išpirkos gavimo procesas piratams kelia daug streso, todėl jie gali būti labiau sunerimę negu paprastai“ ir „Likite ramūs: jei jūsų laivą užpuolė piratai, jūsų nusiteikimas su jais bendradarbiauti padės sumažinti smurto lygį“.
Patekus į nelaisvę, ES siūlo visų pirma patikinti piratus, kad belaisviai „nekels rūpesčių“, tuo pat metu bandyti išsiderėti geriausias įmanomas gyvenimo sąlygas ir laikytis „teigiamos fizinių ir protinių pratimų dienotvarkės, kuri padės produktyviai leisti laiką“.

Regiono piratai gali vartoti vietinį narkotiką, vadinamą „khat“, sakoma dokumente, dėl kurio jų elgesys tampa nenuoseklus. Belaisviai tokiomis aplinkybėmis turėtų vengti konfrontacijos su piratais ir atsispirti pagundai išbandyti narkotiką.