Savanoriško badavimo metu ne tik pastebimai susilpnėja imunitetas ir paūmėja praktiškai visos lėtinės ligos, bet dar gali atsirasti ir naujų negalavimų. Pavyzdžiui, kepenų ir virškinimo sistemos veiklos sutrikimų. Kaip padėti organizmui tapti lieknesniu ir nesusigadinti sveikatos?

Taigi, peržvelgsime pagrindinius „nepageidaujamus poveikius“, neretai patiriamus laikantis dietų.

Virškinimo trakto sutrikimai

Baltyminių dietų, pavyzdžiui, Atkinsono ar Kremliaus, šalininkai žino, kad po savaitės maitinimosi beveik vien mėsa skrandis, žarnynas ir kepenys pradeda streikuoti. Nuolat juntamas pilvo išsipūtimas, padidėja dujų išsiskyrimas, galimi vidurių užkietėjimai. Kaip sau padėti?

• Visų pirma, gerkite daug vandens: jis iš organizmo tiesiog išplauna toksinus ir šalintinas medžiagas. Kuomet racione gausu baltymų, tai yra ypatingai svarbu.

• Mažinkite porcijas: baltyminės dietos esmė yra ne patiekalo dydis, o jo sudėtis. Valgyti galima dažnai, bet nedidelėmis porcijomis. Taip organizmui bus paprasčiau įsisavinti sunkų mastą.

• Nepersivalgykite nakčiai. Pasistenkite vakarieniauti ne vėliau nei 6-7 valandą vakaro, net jeigu dieta žada galimybę maitintis bet kuriuo paros metu. Pagailėkite savo kepenų: laikantis baltyminės dietos, joms ir taip tenka rimtas krūvis.

• Gerkite žolelių arbatas. Pavyzdžiui, mėtų arbata puikiai slopina pykinimą, pasižymi tulžį varančiu poveikiu. O ramunėlės švelniai stimuliuoja virškinimo procesą ir veikia nestipriai laisvinančiai.

Prieš ryžtantis laikytis baltyminės dietos, nepatingėkite apie tai pasikalbėti su specialistu: toks dietų tipas neretai turi gana daug kontraindikacijų.

Ši mitybos sistema kategoriškai netinka jums, jei skundžiatės inkstų sveikata, virškinimu (lėtiniu pankreatitu, kolitu, mikrofloros sutrikimais, dirgliosios žarnos sindromu), podagra. Dieta nerekomenduojama pagyvenusiems ir apkūniems žmonėms: baltymai gerina kraujo krešėjimą, o tai didina trombų susidarymo riziką.

Bendras organizmo tonuso sumažėjimas

Jei dietos laikymosi metu prastai jaučiatės, vadinasi, ta dieta jums greičiausiai yra netinkama. Jei noras palieknėti yra labai stiprus, tai blogą nuotaiką įveikti padės minčių nukreipimas. Pasistenkite gyventi normalų gyvenimą, negalvokite apie gastronominius apribojimus. Geriau domėkitės garderobo atnaujinimu, nudžiuginkite save.

Laikantis griežtų dietų, neretai ribojami angliavandeniai, o gliukozės stokos rezultatas gali būti žemas kraujospūdis, galvos skausmai ir netgi alpimas. Ir geriausia, ką galima padaryti – leisti organizmui pailsėti. Nepamirškite gerti granatų sulčių, jos teigiamai veikia hemoglobiną. Be to, nuo kraujospūdžio mažėjimo padės saldi arbata. Jei kamuoja nemiga, vakarais išsimaudykite šiltoje vonioje ir išgerkite puodelį lieso pieno su šaukšteliu medaus. Figūrai labiau pakenks tai, kad būsite neišsimiegojusi.

Imuniteto susilpnėjimas

Bet kuri dieta pastebimai susilpnina imunitetą. O tai itin nepatogu peršalimų sezono metu. Stenkitės imtis visų atsargumo priemonių: vartokite vitaminus, praplovinėkite nosį druskos tirpalu. Geriausia bus, jei šią procedūrą atlikinėsite ne mažiau nei 3-4 kartus per dieną. Šiais laikais vaistinėse galima įsigyti specialių flakonų su jūros vandeniu. Dėl specialių antgalių jais labai patogu naudotis. Nepamirškite į nosį susilašinti lašų su interferonu.

Plaukai ir nagai

Pastebėjote, kad laikantis dietos ar po jos neretai pasireiškia plaukų ir nagų problemos? Jas galima išspręsti, jei pačioje dietos pradžioje vartosite vitaminus ir nepamirškite deramai rūpintis veido ir kūno oda. Nagus ir plaukus stiprina alyvų aliejaus vonelės. Į puodelį įpilkite šiek tiek alyvų aliejaus, pašildykite. Maždaug 15 minučių tokioje vonelėje palaikykite rankas. Likus valandai iki maudynių, pašildytu aliejumi sutepkite ir plaukus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją