"NATO narės yra pasiruošusios padėti Ukrainai stiprinti santykius su Europa, nes šiame procese jai teks įveikti keletą kliūčių... politikos, ekonomikos ir gynybos srityse", - savo oficialaus vizito Kijeve išvakarėse sakė Aljanso sekretorius.

G.Robertsonas į Kijevą su dviejų dienų vizitu atvyks trečiadienio vakarą. Per šį vizitą generalinis sekretorius ketinasusitikti su Ukrainos prezidentu Leonidu Kučma ir kitais aukštais šalies pareigūnais. Interviu kelionės į Ukrainą išvakarėse G.Robetsonas taip pat paragino Kijevą "be jokių išlygų gerbti spaudos laisvę".

Tai labai opus klausimas Ukrainoje, ypač po to, kai buvo nužudytas opozicijos žurnalistas Georgijus Gongadzė, kurio lavonas be galvos lapkričio mėnesį buvo rastas Kijevo apylinkėse. Opozicija kaltina šalies prezidentą prisidėjus prie žurnalisto nužudymo, tačiau pats L.Kučma tai neigia.

Oficialaus vizito Kijeve metu G.Robertsonas ketina aptarti situaciją Balkanuose, ypač krizę Makedonijoje, bei dvišalius Ukrainos ir NATO santykius.

Ukraina nėra kandidatė tapti NATO nare, tačiau 1997-aisiais pasirašė sutartį dėl bendradarbiavimo su Aljansu. Ji dalyvauja NATO Taikos partnerystės programoje.

Liepos 6-16 dienomis Ukrainoje vyks devynių NATO šalių ir keturių šio Aljanso partnerių karinės pratybos "See Breeze 2001", kuriose dalyvaus laivyno, oro ir sausumos pajėgos.