Remiantis akcinių bendrovių "Būtingės nafta", "Mažeikių nafta" ir "Naftotiekis" reorganizavimo įstatymu, 1999 metų spalio 29 dieną Lietuvos Vyriausybė ir JAV kompanija "Williams International" pasirašė sutartis dėl 33 proc. bendrovės "Mažeikių nafta" akcijų pardavimo, tačiau pernai spalį Konstitucinis Teismas (KT)nusprendė, kad kai kurios šio įstatymo nuostatos prieštarauja Konstitucijai ir turi būti taisomos.

Kaip žinoma, KT nustatė, kad Konstitucijai prieštarauja įstatymo nuostatos, kuriomis Vyriausybei suteikiamos teisės valstybės vardu prisiimti esminius turtinius įsipareigojimus, atlyginti nuostolius, kurie susidaro dėl strateginio investuotojo ar "Mažeikių naftos" kaltės, bei nuostolius, kurie susidaro priėmus įstatymus, kuriais įgyvendinamos Konstitucijos normos ir saugomos Konstitucijoje įtvirtintos vertybės. Prieštaraujančia Konstitucijai taip pat buvo pripažinta įstatymo nuostata, suteikianti valstybei pirmumo teisę įsigyti ne tik parduodamas, bet ir kitaip perleidžiamas "Mažeikių naftos" akcijas.

V.Andriukaičio parengtose įstatymo dėl "Mažeikių naftos" privatizavimo pataisose siūloma iš įstatymo visai išbraukti straipsnius, kuriais Vyriausybei buvo suteikiamos teisės valstybės vardu prisiimti esminius turtinius įsipareigojimus bei atlyginti nuostolius, kurie susidaro dėl strateginio investuotojo ir bendrovės "Mažeikių nafta" kaltės ar tuo atveju, kai nuostoliai susidaro priėmus įstatymus.

Socialdemokratas taip pat siūlo išbraukti ir straipsnį, numatantį, jog Vyriausybė turi pirmumo teisę įsigyti kitų akcininkų parduodamas ar kitaip perleidžiamas akcininkų akcijas ir gali suteikti tokią pat teisę strateginiam investuotojui. Šiame straipsnyje taip pat numatyta, kad strateginis investuotojas turi teisę perleisti turimas bendrovės akcijas savo dukterinėms įmonėms.

Tuo tarpu Vyriausybės parengtame pataisų projekte buvo siūloma iš įstatymo išbraukti tik nuostatą, suteikiančią Vyriausybei pirmumo teisę įsigyti ne tik kitų akcininkų parduodamas, bet ir kitaip perleidžiamas "Mažeikių naftos" akcijas.

Be to, Vyriausybės Seimui pateiktose pataisose buvo siūloma palikti jai teisę sutartyse su strateginiu investuotoju ("Williams International" - BNS) bei "Mažeikių nafta" prisiimti turtinius, tačiau ne esminius įsipareigojimus valstybės vardu.

Taip pat buvo siūloma nustatyti, kad Vyriausybė sutartyse su "Williams International" negali prisiimti įsipareigojimo atlyginti nuostolius, kurie susidaro dėl šios bendrovės ar "Mažeikių naftos" kaltės, taip pat nuostolių, susidariusių priėmus įstatymus, kuriais įgyvendinamos Konstitucijos normos ir saugomos Konstitucijoje įtvirtintos vertybės.