Ši byla, kuri teisme nagrinėjama nuo 1998 metų, tardymui papildyti grąžinama jau antrą kartą, rašo dienraštis "Vakarų ekspresas".

Baudžiamojoje byloje buvęs įmonės "Jūra" administratorius Aurelijus Simaška kaltinamas įmonės turto iššvaistymu stambiu mastu.

A.Simaška, būdamas įmonės vadovu, leido, pažeidžiant laivų nuomos tvarką, išnuomoti - 1994 metais laivus "Kintai" ir "Šiluva", 1995 metais - laivus "Daugai" ir "Dubysa". Laivus išnuomojusi A.Tupės prekybos firma vėliau savo įgaliojimus perleido UAB "Baltica".

Dėl to, kad nebuvo mokama už laivų nuomą ir dėl to, kad į "Jūros" ir "Baltica" tarpusavio atsiskaitymus nepagrįstai buvę priimti firmos įsiskolinimai, kaltintojo teigimu, "Jūrai" buvusi padaryta didesnė nei pustrečio milijono litų žala.

A.Simaška kaltintas ir tuo, kad jam vadovaujant, dėl "Jūros" santykių su UAB "Yluva" ir laivo "Rietavas" remonto bei nuomos įmonė patyrė 3,699 mln. litų žalą.

A.Simaškai vadovaujant, dėl "Jūros" santykių su UAB "Amfibija", kuriai buvo išnuomoti laivai "Okainiai", "Ablinga", "Obeliai", "Palanga", ir nebuvo imtas nuomos mokestis, "Jūrai" buvo padaryta beveik pusės milijono litų žala.

A.Simaška, buvę "Jūros" generalinis direktorius Sigitas Senkus, vyr. buhalterė Lidija Kurbatova, generalinio direktoriaus pavaduotojas komercijai Dalius Dugnas, sandėlininkas Antanas Girdžius kaltinami turto iššvaistymu.

Buvę vadovai "Jūros" sandėlyje buvusias naujas laivų detales nurašė kaip metalo laužą ir pigiai pardavė, padarydami "Jūrai" daugiau kaip 197 tūkst. litų žalą.

Buvęs UAB AVA direktorius Arvydas Kiltinavičius kaltintas sukčiavimu, su UAB "Amfibija" direktoriumi susitaręs ir suklastojęs laivų "Okainiai", "Obeliai", "Ablinga" nuomos sutartis, kalkuliacijas, dokumentus, neva tie laivai buvo remontuoti "Avoje". Tuo "Jūrai" padaryta 1,240 mln. litų žala.

Pasak dienraščio, nagrinėjant teismo medžiagą, neįrodyta, kad A. Simaška iššvaistė "Jūros" turtą apgaulės būdu jį užvaldydamas ir iš to turėjęs kokios nors asmeninės naudos. Jo veiksmuose neįžiūrėta savanaudiškų paskatų. Teismas mano, kad jį būtų galima apkaltinti nebent pareiginiu nusikaltinu - įžvelgiant netinkamą pareigūno savo pareigų atlikimą.

Tokiu būdu pagrindinis kaltinimas iš esmės skiriasi, todėl byla grąžintina pirminiam tardymui papildyti.