• Realybė

    Šį socialdemokratų žingsnį dešinioji Seimo opozicija įvertino kaip kairiųjų susitaikymą su realybe ir ragina žmones iš A.Brazausko vadovaujamos Vyriausybės nesitikėti jokių stebuklų.

    Mokesčiai

    Vyriausybės programą rengiančios parlamentarų grupės Socialdemokratų partijos atstovas Algirdas Butkevičius LŽ teigė, jog A.Brazausko Vyriausybės programa atspindės apie 60 proc. praėjusių metų pabaigoje socialdemokratų parengtos alternatyviosios Vyriausybės programos.

    Socdemas neslėpė, kad socialdemokratų alternatyvioji ir A.Brazausko Vyriausybės programos gerokai skirsis. Ypač mokesčių ir socialinių garantijų srityse.

    Kairieji jau atsisakė ketinimų nuo 18 iki 9 proc. mažinti pridėtinės vertės mokestį (PVM) būtiniausiems maisto produktams, knygoms, komunalinėms paslaugoms, vaikiškiems drabužiams ir avalynei.

    Taip pat nebus įvestas akcizas prabangioms prekėms, nes šie socdemų pažadai prieštarauja Europos Sąjungos mokesčių direktyvoms. "Mes įrašėme tokią nuostatą, kad PVM sumažinimas maisto produktams ar vaikų prekėms galimas tik pagerėjus ekonominei situacijai šalyje", - prasitarė A.Butkevičius.

    Socdemai žada naikinti kai kurias PVM ir juridinių asmenų pelno mokesčio lengvatas, taikomas, jei bendrovių lėšos naudojamos investicijoms, "nekuriančioms jokio produkto". Pasak A.Butkevičiaus, lengvatų neliks įmonėms, perkančioms automobilius, baldus, buitinę techniką, indus ir kitus panašius reikmenis.

    Atlyginimai

    Pasak A.Butkevičiaus, kalbos, kad socialdemokratai skubės įvesti progresyvinius mokesčius, buvo perdėtos. "Mes siūlėme įvesti tripakopę sistemą nedidinant mokesčių, bet pradedant mažinti tarifus mažiau uždirbantiems žmonėms, LŽ sakė Seimo narys. - Mes jokiu būdu nesiūlėme įvesti švediško arba vokiško modelio, pagal kurį daugiau uždirbantys daugiau ir moka. Mes puikiai suprantame, kad kvalifikuota darbo jėga turi būti gerai mokama, nes Lietuvai ji labai reikalinga".

    Parlamentaro teigimu, pirmiausia bus bandoma padidinti neapmokestinamąjį atlyginimo minimumą, šiuo metu siekiantį 214 litus. Spalio 1 d. jis turėtų būti padidintas iki 250 litų, o dar po metų 320 litų. Artimiausiu metu socialdemokratai vis dar žada mažinti fizinių asmenų pajamų mokestį nuo 33 iki 31 proc.

    Valdžion patekę socialdemokratai sakosi jau neskubėsią didinti pašalpų. A.Butkevičiaus teigimu, apie pašalpų didinimą bus galima kalbėti tik tada, kai dabartinis šalies biudžetas išaugs apie 40 proc.

    "Kai kurie žmonės nesistengia ieškoti darbo. Jie mano, kad ateis į savivaldybę, parašys prašymą ir jiems turės būti mokama socialinė pašalpa. Taip mes sukuriam tam tikrą tinginių sluoksnį", - kalbas apie greitą kai kurių pašalpų didėjimą neigė A.Butkevičius. Jo manymu, valstybė labiausiai turėtų remti vaikus auginančias šeimas.

    Seimo narys vakar taip pat pripažino, kad socialdemokratai naujosios Vyriausybės programoje negarantuos visiškai nemokamo aukštojo mokslo ir sveikatos apsaugos.

    Realybė

    Seimo vicepirmininkas liberalas Gintaras Steponavičius svarbiausių socialdemokratų rinkimų pažadų atsisakymą vakar pavadino kairiųjų susitaikymu su šiandieninės Lietuvos realybe.

    Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas centristas Kęstutis Glaveckas sako, kad socialdemokratų alternatyvioji Vyriausybės programa tebuvo "ketinimų ir gerų norų programa". Pasak K.Glavecko, įgyvendinti daugelį socialdemokratų pažadų Lietuva paprasčiausiai neįstengtų.

    "Socialdemokratai pirma kalba apie pinigų perskirstymą ir padalijimą. Esant normaliai rinkos ekonomikai reikia kalbėti, kaip sukurti darbo vietas, produktą, uždirbti pinigus, o tik paskui juos padalyti", - pabrėždamas skirtingą socialdemokratų ir dešiniųjų požiūrį į valstybės valdymą, dėstė K.Glaveckas.