Po daugiau kaip valandą trukusio pokalbio patvirtintasis premjeras sakė, kad vyriausybės sudėtį ir jos programą ketina Seimui pateikti dar liepos 6 dieną, penktadienį, nepaisant Valstybės dienos minėjimo.

Per artimiausias dvi dienas A.Brazauskas teigė kalbėsiąs su kandidatais į ministrus. Pasak A.Brazausko, prezidentas V.Adamkus "labai teigiamai" įvertino jo pasiūlytus žmones. "Praktiškai mes nesusidūrėme su problemomis dėl vienų ar kitų asmenų. Nėra principinių nuomonių skirtumo", - teigė paskirtasis premjeras.

Tačiau jis atsisakė konkretizuoti, kas liks esamuose postuose, o kas turės palikti ministrų kėdes. Jis tik pabrėžė, kad naujojoje vyriausybėje bus daug ankstesnių ministrų, dirbusių koaliciniame liberalų ir socialliberalų ministrų kabinete.

A.Brazauskas sakė, jog kol kas yra neaiškumų dėl keleto ministerijų vadovų, tarp jų ir Finansų. Jis pageidauja, kad pastarąjį postą užimtų finansininkas, geras administratorius, gerai kalbantis angliškai.

Manoma, kad siekiant išlaikyti užsienio politikos tęstinumą, vyriausybėje toliau dirbs užsienio reikalų ir krašto apsaugos ministrai Antanas Valionis ir Linas Linkevičius.

Prezidento atstovė spaudai Violeta Gaižauskaitė sakė BNS, kad dekretą dėl A.Brazausko paskyrimo V.Adamkus pasirašys gavęs iš Seimo nutarimą dėl pritarimo jo kandidatūrai. Seimas 68 metų A.Brazausko kandidatūrai pritarė antradienį.

Plenariniame posėdyje už kairiųjų daugumos remiamą A.Brazauską balsavo 84 parlamentarai, prieš - 45, trys parlamentarai susilaikė. Iš viso Seime yra 141 narys. A.Brazauskas patvirtintas jį pasiūliusios Seimo kairiosios daugumos balsais.

Šiuo balsavimu buvo pradėta formuoti 12-oji nuo nepriklausomybės atkūrimo 1990 metais Lietuvos Vyriausybė. Vyriausybė gauna įgaliojimus veikti, Seimui pritarus Vyriausybės programai ir prisiekus ministrų kabineto nariams. Socialdemokratinės koalicijos frakcija teigia sieksianti surengti balsavimą dėl Vyriausybės programos jau liepos 12 dieną.

Buvęs kompartijos lyderis ir kadenciją baigęs prezidentas A.Brazauskas žada tęsti Vyriausybės kursą į euroatlantinę integraciją, telkti į vyriausybę profesionalus ir vykdyti socialiai orientuotą vidaus politiką.

Ankstesnis premjeras liberalas Rolandas Paksas atsistatydino birželio 20 dieną dėl nesutarimų su buvusiais Naujosios politikos koalicijos partneriais socialliberalais. Koalicija valdė 8 mėnesius po Seimo rinkimų 2000-ųjų rudenį.